Skip to main content
közigazgatás: magyar

A kormány és Budapest kapcsolatában új fejezet kezdődhet

Szerző: 2018. május 20.No Comments

„ A főváros javát szolgálja, és eredményesebb, hatékonyabb együttműködést vetít előre a negyedik Orbán-kormány Tarlós István szerint. A főpolgármester a Magyar Időknek adott interjúban költői túlzásnak nevezi az ellenzék optimizmusát a jövő év őszi önkormányzati választás kapcsán…

– Hol tart a tárgyalás a 2019-es főpolgármester-jelöltségéről?
– Azt hiszem, ma már nem szorul bizonyításra, hogy 2010 és 2018 között a kormány és a jelenlegi városvezetés együttműködve lényegesen több eredményt mutat fel Budapesten, mint amire az azt megelőző évtizedekben mások képesek voltak. Ami a folytatást illeti, miniszterelnök úr a közelmúltban egyértelmű beszélgetést kezdeményezett a kérdésről.

Úgy tudom, a főpolgármestert 2019-ben is közvetlenül fogják választani, és az új kormány összetétele is kedvező változásokat mutat a főváros szempontjából. Még pontosan nem tudom, hogy az újabb ötéves főpolgármesteri ciklus vállalásához az általam szükségesnek tartott egyéb feltételekről a kormányfő mikor és hogyan foglal állást, így ennek részleteiről nem kívánok beszélni.

– Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség élére jelölt miniszter tíz évre szóló Budapest-stratégiáról beszélt bizottsági meghallgatásán. Lehet ennek a főbb pontjai­ról tudni valamit?
– Gulyás Gergellyel régóta jó a munkakapcsolata a főváros vezetésének. Az elmúlt napokban járt a Főpolgármesteri Hivatalban, és beszéltünk erről a stratégiáról. Az együttműködés a Miniszterelnökség és a főváros vezetése között jelentősen tovább javul. Készült egy statútum, amelyet majd a kormányrendeletben fognak megfogalmazni, és amelynek a pontos tartalmát nem tisztem most közreadni.

Annyi elmondható, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a főpolgármester együttműködnek a jövőben a Budapestet érintő kiemelt fejlesztésekben, és a miniszter összehangolja majd a főváros és a kormány közös munkáját ezekben a kérdésekben. Kijelenthetem, hogy ez egy lényegesen jobb helyzet a gyakorlatban, mint ami eddig volt. Az együttműködés – ahogy azt Gulyás Gergely is megerősítette – az önkormányzati kompetenciákat nem érinti.

– A Fürjes Balázs által vezetett, a Budapest és az agglomeráció állami fejlesztéseiért felelős államtitkárság is a fenti célt szolgálja?
– Fürjes Balázzsal már évek óta bizonyítottuk és bizonyítjuk, hogy jól együtt tudunk dolgozni. Ennek az egyik, de nem egyetlen példája a tavalyi vizes vb megszervezése. Fürjes Balázs már eddig is a kiemelt állami beruházások lebonyolításáért volt felelős. Ugyanezt a munkát fogja végezni Gulyás Gergely miniszter vezetése alatt államtitkárként. Ez a hármas: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Fürjes Balázs államtitkár és a főpolgármester mindenféle feszültség és akadály nélkül képes és akar együttműködni, ami feltétlenül Budapest javát szolgálja.

– Említette korábban, hogy a Miniszterelnökség leköszönő vezetőjével az elmúlt négy évben számos politikai vitája volt. Beszélt a közelmúltban Lázár Jánossal?
– Bejelentkezett, talán egyszer el is jön. Nem akarok Lázár Jánosról semmi rosszat mondani, ő most kikerült a döntéshozó gépezetből, nehezebben is tudna védekezni a vele kapcsolatos kijelentések ellen. Annyit azonban hozzáteszek, hogy a mi ellentétünk alapvetően nem eleve elrendelt volt, egyszerűen más volt a dolgunk. Ez a történet most lezárult, nem kívánom utólag kommentálni. Az azonban biztos, hogy a jelenlegi kijelölt kancelláriaminiszterrel sokkal természetesebbnek, együttműködőbbnek látszik a kapcsolat.

– A főpolgármester közvetlen választásához ragaszkodik, de mi a véleménye a budapesti közigazgatásról? Maradjon így vagy szükség lenne változtatásokra?
– Aki nem képmutató ebben a kérdésben, az tudja, hogy a budapesti kétszintű közigazgatási rendszer 1994 óta vitatott. Ettől függetlenül nem tudok arról, hogy konkrét elképzelése lenne a kormánynak vagy a miniszterelnöknek a közigazgatás megváltoztatására, a főpolgármester és a kerületi polgármesterek közvetlen választásának eltörlésére. Orbán Viktor korrektségéhez nem fér kétség, egy ilyen változtatást nem hallgatna el előlem. A közigazgatás átalakításával kapcsolatos találgatások csak bizonytalanság keltésére jók. Láthatóan az ellenzék számottevő része nem képes egy egyértelmű választási eredménybe belenyugodni, mindenáron feszültséget akar.

– Az önkormányzati választásig hátralévő kevesebb mint másfél évben melyek a fővárosra háruló legfontosabb feladatok?
– Fontos a M3-as metróvonal felújításának befejezése, a BKV járműállományának további cseréje. Ugyancsak befejezés előtt áll a jelenleg majdnem százszázalékos csatornázottságot eredményező fővárosi program, ezzel párhuzamosan fontos cél a Fővárosi Csatornázási Művek városi tulajdonba való visszahelyezése. A következő ciklusra is áthúzódik Budapest komplex árvízvédelmének a megvalósítása. Ez nemcsak a Csillaghegyi-öblözet példátlanul átpolitizált beruházását jelenti, hanem sok más, az elmúlt száz évben elmaradt fejlesztést is. Gondolok itt Újpestre, Angyalföldre, a Batthyány tér–Bem tér környékére, Nagytétényre és a Margitszigetre. Ezeken a helyeken az éghajlatváltozással járó egyre magasabb áradások gondot jelenthetnek. A Csillaghegyi-öblözetben a védmű négy eleméből három biztosan meg fog épülni.

A fejlesztések sorában kiemelt helyet foglal el a Lánchíd és környékének rekonstrukciója, amelyet a közeljövőben megkezdünk. Történelmi, műemlék hidunkat utoljára több mint száz éve, 1913-ban újították fel mindenre kiterjedően. A teljesség igénye nélkül még megemlíthető kiemelt program a Blaha Lujza tér, a Széna tér felújítása, a Fővárosi Állat- és Növénykert felújítása és bővítése, a gyógyfürdőink fejlesztése, a P+R parkolók számának növelése. Számos olyan program fut, amelyre korábban nem volt példa.

– Hétről hétre különböző nemzetközi értékelések jönnek ki, amelyek a magyar fővárost előkelő helyen mérik. Budapest jól csengő márkanév lett nyolc év alatt?
– Remélem, hogy igen. Aligha vitatható, hogy Budapest hazai és nemzetközi megítélése jóval előrébb tart, mint nyolc évvel ezelőtt. Senki nem állítja, hogy ez egyedül a kormány és a főváros érdeme, ahogy az sem jelenthető ki, hogy ezek a pozitív változások e két fontos szereplőtől függetlenek lennének…”

Forrás:
Budapesten új fejezet kezdődik; Baranyai Gábor; Magyar Idők; 2018. május 18.