Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: magyartávközlés

Hiába a nagy távközlési változások, nem érdemes olcsóbb netben vagy tévében reménykedni

Szerző: 2018. május 20.No Comments

„Vezetékes irányba terjeszkednek a mobilszolgáltatók: a Vodafone a UPC több európai leányvállalatát felvásárolja, a magyar piacon pedig a Digié lett az Invitel. Kivonul viszont a Telenor, amely iránt Mészáros Lőrinc is érdeklődik.

A vezető szerepre törő vagy annak megőrzéséért küzdő mobilcégek harcba indultak a vezetékes infrastruktúrák megkaparintásáért – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. Ugyanis felértékelődnek az óriási adatátvitelt igénylő, optikai kábelen futó szolgáltatások, így a tévé, illetve az internet is. Annak a szolgáltatónak, amelyik Európában mind a lakossági, mind a céges, mind a több ezer intézményt és milliós számú egyéni felhasználót jelentő állami szektorban meghatározó szereplő akar lenni, mindkét szegmensben jelentős kapacitásokat kell birtokolnia, lehetőleg minél több nemzeti piacon. Ráadásul a több lábon álló távközlési multik brüsszeli lobbiereje is nagyobb.

A befektetők a mobil és kábeles infrastruktúra kombinálására összpontosítanak. Ez történik napjainkban, és Magyarország e folyamatok epicentrumába csöppent.

Miután a Vodafone nagy üzlete megkapja a hatóságok engedélyét és a cég megveszi a UPC Magyarországot, kihívót kap a Telekom-csoport, amely ma még egyedüliként kínál a mobil mellett vezetékes internetet, telefont és televíziót is. Ám attól nem kell tartania, hogy piacvezető helyét elveszíti.

A helyzetet a Digi és a Invitel fúziója árnyalja. A román hátterű Digi Communications N.V. 43 milliárd forintért vásárolta fel tavaly nyáron az Invitelt, ezt éppen a napokban hagyta jóvá a Gazdasági Versenyhivatal.

De a Vodafone–UPC- és a Digi–Invitel-fúziókkal sem változik az az alapvető helyzet, hogy vezetékes infrastruktúrával a legtöbb településen csak egyetlen szolgáltató van jelen, még a jól ellátott fővárosi kerületekben is jellemzően csupán két társaság ajánlatai közül lehet választani.”

Forrás:
Hiába a nagy változások, nem érdemes olcsóbb netben vagy tévében reménykedni; HVG.hu; 2018. május 17.