Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

A környező országokban a hasonló struktúra dacára, a gyakori kormányváltások miatt még sem tud olyan jól és hatékonyan működni a közigazgatás

Szerző: 2018. május 26.május 28th, 2018No Comments

„Bár a környező országokban is hasonló közigazgatási struktúra létezik, mint hazánkban, a gyakori kormányváltások miatt még sem tud olyan jól és hatékonyan működni a rendszer – mondta a Rádió Orientnek Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Magyarországon 2010-ben a francia és a román mintára hozták létre a közigazgatás jelenlegi rendszerét, s bár a metódus hasonló a környező országokban, például Ausztriában, Szerbiában vagy akár Romániában, náluk mégsem működik olyan hatékonyan. Április közepén a V4 Jó Kormányzás Program keretében erről rendeztek konferenciát, amelynek egyik legfontosabb konklúziója volt, hogy amíg hazánkban egy erős felhatalmazású kormány működik, addig az említett államokban gyakoriak a kormányváltások.

„Azt tanácsoltuk nekik, hogy az önkormányzatok a helyi fejlesztésekkel foglalkozzanak, az állami szolgáltatásokat pedig bízzák az államra” – emelte ki Tarnai Richárd.
„Erős kormányzat, elhatározás és pénz a rendszer kialakítására” – ez kell a közigazgatás jelenlegi rendszerének megfelelő működéséhez ‒ hangsúlyozta a kormánymegbízott. Az állami szolgáltatások nyújtása csak úgy lehet elég hatékony, ha állami kézben van ‒ magyarázta. Az erős felhatalmazás, ami a 2018-as választásokon született, megteremti annak a lehetőségét, hogy az elkezdett munka folytatódhasson, illetve egyben garanciát is jelent a valóban minőségi eredményekre és további fejlődésre.

Emellett természetesen fontosak a folyamatos fejlesztések ‒ húzta alá, , hiszen ma már négy módon tudnak az állampolgárok ügyeket intézni: személyesen a kormányablakokban vagy okmányirodákban, interneten keresztül az ügyfélkapu használatával, telefonon a 1818-as ügyintézési számon, valamint az újdonságnak számító mobilizálható kormányablak-buszokban.”

Forrás:
Tarnai: erős kormány kell a közigazgatás működéséhez; OrientPress; 2018. május 24.