Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az e-ügyintézés lesz a közigazgatás kulcsa a jövőben

Szerző: 2018. május 26.No Comments

„Az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a hazai közigazgatás, azonban az ügyintézési rendszer teljes paradigmaváltása a jelenleg még tartó informatikai fejlesztések megvalósulásával fog megtörténni – mondta a Rádió Orientnek György István, a fővárosi kormányhivatal vezetője.

Mint arra a kormánymegbízott emlékeztetett, 2010 óta egy olyan komplex közigazgatási rendszer épült ki hazánkban, amely példaértékű lehet a környező országok számára. Mindennek alapja a gyors és hatékony ügyintézés, valamint a bürokrácia csökkentése. Legnagyobb eredménynek és a közigazgatási program zászlóshajójának a kormányablak projektet tekinti György István.

Ugyanakkor az elektronikus ügyintézésben, az informatikai rendszerek összehangolásában van még mit fejlődni. A közigazgatás paradigmaváltása ugyanis csak akkor valósulhat meg teljesen, ha az egyes szakrendszereket oly módon összekötik egymással, hogy az ügyintézők egy helyen hozzáférhessenek valamennyi szükséges adathoz.
Ez lesz az a paradigmaváltás, amely olyan szintre tudja emelni a közigazgatási rendszer működését, amely azt gazdasági versenyképességi tényezővé teszi.

Hiszen az ügyintézés menete, gyorsasága kihat a hétköznapokra, az állampolgárok és a vállalkozások életére” – hívta fel a figyelmet.

Az április közepén megrendezett „V4 Jó Kormányzás Program” konferencia keretein belül külön program keretében a cseh, a lengyel és a romániai küldöttség tagjai ellátogattak a Pest Megyei Kormányhivatalba, majd felkeresték a februárban átadott Nyugati pályaudvari kormányablakot is, ahol Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár és dr. György István kormánymegbízott mutatták be számukra a magyar közigazgatási modernizáció zászlóshajóját, a kormányablakokat, vagyis az integrált kormányzati ügyfélszolgálati rendszert.

Dr. György István elmondta, az elektronikus tudástárnak, az ügyintézők folyamatos képzésének és az országosan egységes kormányablak arculatnak köszönhetően az ország minden pontján egyforma színvonalon juthatnak hozzá az állampolgárok az állam által nyújtott szolgáltatásokhoz.

A kormánymegbízott a Rádió Orienten arról is szólt, hogy nagyon sok hasznos tapasztalatot sikerült átadni a vendégeknek, akik sok kérdést tettek fel. Mint fogalmazott: van mit tanulnunk egymástól, a fejlődésnek az is a záloga, hogy időről időre a jó mintákat megvizsgáljuk, és a bevált jó gyakorlatokat, modelleket, fejlesztési elképzeléseket megosztjuk egymással.”

Forrás:
Az e-ügyintézés lesz a közigazgatás kulcsa a jövőben; OrientPress; 2018. május 23.