Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA): új, elektronikus ügyintézési szisztéma lesz az állami fenntartású iskolákban

Szerző: 2018. május 27.No Comments

„Mintegy 3,7 milliárd forintos informatikai fejlesztést hajt végre a Klebelsberg Központ, mivel jövőre egy új, elektronikus ügyintézési szisztémát fognak bevezetni az állami fenntartású iskolákban. Olyat, amely integráltan működik majd a KRÉTA nevű tanügyigazgatási rendszerrel. A napokban ezzel kapcsolatban sok csúsztatás látott napvilágot.

A napokban több balliberális médiumban csúsztatásokat, pontatlanságokat tartalmazó cikkek jelentek meg az iskolai informatikai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Hadházy Ákos…arról beszélt, hogy a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszerre, a KRÉTA-ra szórja a kormányzat a pénzt. Az Európai Unió hivatalos lapjából, a TED-ből kiderül: sem ez az utóbbi kijelentés nem igaz, sem az, hogy a rendszert lecserélné a Klebelsberg Központ.

Ahogy arról sincs szó, hogy bármiféle javítgatásra szorulna a hárommillió felhasználót magáénak tudó KRÉTA, hanem arról, hogy egy új fejlesztés a már jól működő KRÉTA-val fog integráltan működni.

Az sem igaz, hogy pusztán szoftverfejlesztésről van szó, mert amint az a közbeszerzés ismertetésében is olvasható a TED-en, rendszerek, megvalósításhoz szükséges hardver- és szoftver-infrastruktúra tervezése, leszállítása és üzembe helyezése vagy például a köznevelési, gazdálkodási és HR-folyamatok újraszervezése, szabályozása is a feladatok között szerepel.

A Klebelsberg Központ közlése szerint a jövő évben egy új, elektronikus ügyintézési rendszert fog bevezetni az állami fenntartású iskolákban az intézményfenntartó, amely a már működő KRÉTA tanügy-igazgatási rendszerrel integráltan fog működni, de alapvetően más funkciókat lát el.

A mostani fejlesztéssel a KRÉTA egy jelentős szolgáltatáscsomaggal bővül, amelynek célja az elektronikus ügyintézési módok oktatási intézményekbe történő bevezetése, valamint az ezek kiszolgálását szakszerű formában lehetővé tevő back office-folyamatok támogatása. Hozzátették, hogy ez mind ­összhangban van Magyarország kormánya és az Európai Unió törekvéseivel.

A Klebelsberg Központ fontosnak tartja, hogy a Digitális Oktatási Stratégiának megfelelően, minél szélesebb körben legyenek elérhetők azok az információk, amelyek a diákok, szülők és gondviselők számára az oktatási tevékenység során velük kapcsolatban, az ő érdekükben jönnek létre.

A rendszert nyílt közbeszerzési eljárás során mintegy 3,7 milliárd forint értékben szerezték be.”

Forrás:
Fejlesztés a Kréta mellette; Csejk Miklós; Magyar Idők; 2018. május 27.
Lásd még: Elektronikus ügyintézési és intézményirányítási rendszerek Köznevelés Állami Fenntartóihoz,ill. fenntartásukban lévő köznevelési intézményekhez történő bevezetése és kapcsolódó szolgáltatások nyújtása; Közbeszerzési Értesítő; 2018/97; 2018. május 23.