Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Geodesign és távérzékelés a közigazgatásban

Szerző: 2018. június 3.No Comments

„Városi térinformatika, a pontfelhő-alapú adatok, vizualizáció, távérzékelés, smart city, azaz a térbeli adatok felhasználásának legmodernebb trendjei és az ezzel kapcsolatos tapasztalatok voltak a Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás témái Debrecenben, május 24-25-én.

Idén kilencedik alkalommal került sor Debrecenben a Térinformatikai Konferencia és Szakkiállításra május 24-25-én. A plenáris ülést Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára nyitotta meg. Az eseményen a Lechner Tudásközpontot szekcióvezetőként dr. Sik András a térbeli szolgáltatások igazgatója, előadóként pedig Devecseri Anikó vezető térségi tervező és Weszelovits Gergő távérzékelési és földmérési szakértő képviselte. A plenáris előadások mellett a két napos rendezvényen 12 szekcióban folyt a tapasztalatcsere a térinformatika hazai alkalmazásáról, a legújabb módszerek gyakorlati hasznosításáról.

A második szekcióban – amelynek a városok térinformatika trendjei és gyakorlatai volt a témája – lépett a résztvevők elé Devecseri Anikó is Geodesign a közigazgatásban című előadásával, mely a készülő 4TR-t, vagyis Területi és Települési Tervezést Támogató Rendszert mutatta be. A 2019-ben elkészülő 4TR alapvető célja olyan webes felület létrehozása lesz, ami a területi és települési tervekkel kapcsolatba lépő különböző célcsoportoknak a szerepüknek megfelelő lehető legtöbb információt nyújtja, továbbá az egymásra ható területi és települési tervek teljes életciklusának támogatását biztosítja. – tudtuk meg Devecseri Anikótól. A térségi tervezés négy típusának (területfejlesztés és -rendezés, valamint településfejlesztés és -rendezés) számos aspektusa ugyan eltér egymástól, azonban a tervek életciklusa alapvetően megegyezik, így célszerű volt a tervezés kezdetétől az egyeztetés folyamatán át, egészen a kész tervek elérhetőségének biztosításáig egy közös folyamattámogató webes rendszer létrehozása. Az alkalmazás a folyamatot többek között a tervek térinformatikai állományainak megjelenítésével, a tervdokumentumok, valamint a tervezéshez szükséges numerikus és térképi adatok hozzáférésének biztosításával támogatja – mondta el a szakértő.

A péntek délelőtti szekciók egyik legnépszerűbbike a dr. Sik András által moderált Smart city volt, ahol a hat, okos város megoldásokat és korszerű helymeghatározási-távérzékelési témákat érintő rövid, interaktív előadás között Weszelovits Gergő is beszélt a Lechner Tudásközpont UAV-s felméréseiről, a LOD-ok és az épületmodellezés érdekességeiről.

– A Lechner különböző távérzékelési technológiákkal, például UAV-vel is végez 3D adatgyűjtést, majd az így előálló pontfelhő alapú adatokat háromdimenziós modellekké alakítja és teszi elérhetővé a tervezésben résztvevők számára. – mondta el Weszelovits Gergő. – Az UAV felmérés képeinek kiértékeléséből nagy részletességű épületmodellek alkothatók. A térinformatikai rendszerben megjelenítendő modellek hatékony elemzéséhez elengedhetetlen a modellek LOD, azaz Level Of Development szintjének megfelelő definiálása, amely tartalmazza azok grafikai megjelenésének tulajdonságait, valamint információtartalmának részletességét – fejtette ki a távérzékelési szakember. – A grafikus megjelenésre vonatkozó geometriai szint a modellelemek részletezettségét definiálja. A térinformatikai felhasználásra tervezett modelleknél a LOD2.1 szintű modelleket alkalmazzák, amely a kidolgozott tetősíkokat és a kiegészítő épületrészeket tartalmazza.

Az esemény komoly múltra tekint vissza: az Országos Térinformatikai Konferenciák 16 évig tartó sorozata 2006-ban szakadt meg, ezt a hagyományos éves összejövetelt élesztette újjá a Debreceni Egyetem 2010-ben. Az idei alkalom szervezői a Debreceni Egyetem és az MTA mellett szakmai intézmények, a Magyar Földrajzi Társaság, a MAGISZ, a HUNAGI és az eKÖZIG Zrt voltak, a rangos eseményen az ország térinformatikával foglalkozó cégei mintegy 180 fővel képviseltették magukat.”

Forrás:
Geodesign és távérzékelés; Juhász Réka; Lechner Tudásközpont; 2018. május 31.
IX. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás; Debreceni Egyetem