Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Egyszerre van szükség a stabilitásra és a rugalmasságra a költségvetésben – hangsúlyozta Domokos László

Szerző: 2018. június 10.No Comments

„Egyszerre van szükség a stabilitásra és a rugalmasságra a költségvetésben – hangsúlyozta Domokos László az XII. Nemzetközi Adókonferencián elhangzott előadásában. Az Állami Számvevőszék elnöke aláhúzta: a költségvetés stabilizálása és a gazdasági folyamatok megerősítése után a teljesítménynövelésre, valamint a fenntartható kifehérítés folytatására kell helyezni a hangsúlyt. Domokos László felhívta a figyelmet, hogy minden gazdasági döntés során az ország „válságálló-képességét” kell mérlegelni.

Jelenleg is zajlik a 2019-es költségvetés megalkotása – adta meg az előadása aktualitását Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke bejelentette: a Költségvetési Tanács június 7-én reggel kialakította véleményét a jövő évi büdzsé tervezetéről. Domokos László rávilágított: A gazdaságpolitika azon célkitűzései, mint például a versenyképesség növelése, a munkaalapú gazdaság erősítése, hazánk innovációs képességének fejlesztése kihívást jelentenek a költségvetés összeállítása során, és rendkívül fontosak a fenntarthatóság szempontjából.

Megkérdőjelezhetetlen a magyar gazdaság növekedése
Az ÁSZ elnöke leszögezte: a magyar gazdaság jól teljesít. Ezt egyértelműen alátámasztják a 2017-es év makrogazdasági adatai. A GDP növekedési üteme négy százalékos volt, ami 0,9 százalékponttal magasabb a 2017-es költségvetési törvényben előre jelzettnél. A kormányzati szektor uniós módszertan szerint számított hiányának mértéke a GDP-hez viszonyítva a 2017. évre tervezett 2,4 százalékos értéknél kedvezőbb, 1,9 százalékos lett – idézte fel Domokos László.

Folytatta: Nőtt a foglalkoztatottak száma a 15-74 évesek közt 1,6 százalékponttal, és csökkent a munkanélküliségi ráta ugyanezen korcsoportban 5,1 százalékról 4,6 százalékra 2016-ról 2017-re. A reálkereset 2017. évi növekedése jelentősen meghaladta a korábbi évek reálkereset-emelkedését: a fogyasztói árak 2,4 százalékos emelkedése mellett 10,3 százalékkal nőtt, melyben a keresetek 12,9 százalékos növekedése játszott meghatározó szerepet – sorolta a kedvező adatokat Domokos László.

Folytatni kell a fenntartható kifehérítést
Tovább kell menni a fenntartható kifehérítés útján – hangsúlyozta Domokos László. Mint mondta: az elmúlt években bevezetett adóbeszedési eljárások – mint az online pénztárgéprendszer és az elektronikus közúti árufuvarozó rendszer – beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezért az ÁSZ üdvözli a nyáron élesben is elinduló online számlázási rendszert, ami hozzájárul majd a magyar gazdaság további fehérítéséhez.

Nagy a felelősség ugyanakkor abban, hogy a növekvő adóbevételeket mire és hogyan használjuk fel – figyelmeztetett előadásában Domokos László. Meggyőződésem, hogy a növekvő adóbevételeket az adók és járulékok további csökkentésére érdemes fordítani. Amennyiben a gazdaság jól teljesít, még mindig vannak olyan többletadó-bevételek, amiket a jövőben lehet csökkenteni – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke.

Domokos László kitért az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó kérdésére. Előbbivel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áfa mérséklése hosszú távon nem jelent megtakarítást a lakosságnak, az államkasszának viszont azonnali és szükségképpen pótlandó kiesést okoz. A szja esetében pedig meg kellene fontolni az adónem fokozatos kilenc százalékra való csökkentését, ami elősegítheti a legális foglalkoztatás bővülését – vetette fel az ÁSZ elnöke.

A teljesítménynövelésre kell helyezni a hangsúlyt
Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a mennyiségi növekedés után most már minőségi bővülésre van szükség. Az adók és járulékok további csökkentésével növekszik a vállalkozások versenyképessége és több jövedelem marad a dolgozó családoknál. Ugyanakkor legalább ilyen fontos a magyar gazdaság erősítésében, versenyképességünk növelésében, hogy minden egyes forintnak, amit az állam elkölt, világos célokat kell szolgálnia és eredményesnek kell lennie. Meggyőződésem, hogy a költségvetési kiadások „rendbe tétele”, vagyis legalább egy teljesítménymutató hozzárendelése minden egyes elköltésre váró közpénzhez, versenyképességünk egyik legfontosabb záloga – húzta alá Domokos László.

A szabályosság ugyanakkor mindennek az alapja – hangsúlyozta Domokos László. Ezen a ponton utalt arra, hogy az ÁSZ az adókonferencia napján zárta le hét önkormányzati tulajdonú egészségügyi szolgáltatást nyújtó gazdasági társaság ellenőrzését, amelyek súlyos szabálytalanságokat tártak fel. Az ÁSZ elnöke rámutatott, hogy azoknál a közpénzt használó, illetve közvagyont kezelő szervezeteknél, amelyek nem tartják be az alapvető gazdálkodási szabályokat sem az ÁSZ kezdeményezheti a költségvetési támogatások felfüggesztését.

Domokos László ezután előadásában felvázolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál végzett számvevőszéki ellenőrzések hasznosulását, valamint bemutatta, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen eszközökkel járult hozzá a költségvetési stabilizációhoz és a gazdasági növekedéshez. Mindemellett felhívta a figyelmet az európai uniós források felhasználásának hatásaira.

Fel kell készülni egy újabb gazdasági válságra
Előadás végén az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: Magyarország gazdasági szekere most szépen halad, a gazdasági folyamatok és az adatok évről évre kedvezőbbek, amely bizakodásra ad okot. Ugyanakkor semmi nem garantálja, hogy nem köszönt be egy újabb pénzügyi válság a térségünkbe – hívta fel a figyelmet Domokos László. A közgazdasági törvényszerűségek és a jelenlegi világgazdasági folyamatok alapján egészen biztos, hogy előbb-utóbb szembe kell néznünk egy újabb gazdasági válsággal. Ezért az anticiklikus gazdaságpolitika eszközeivel tudatosan fel kell készülni egy rosszabb időszakra is, amelyhez a költségvetésben is meg kell a teremteni a megfelelő fedezetet. Egyszerre van szükség a stabilitásra és a rugalmasságra a költségvetésben – hangsúlyozta Domokos László az XII. Nemzetközi Adókonferencián elhangzott előadásában.”

Forrás:
Domokos László: stabilitás és rugalmasság kell egyszerre; Horváth Bálint; ÁSZ Hírportál; 2018. június 7.