Skip to main content
közigazgatás: magyar

Magyaryra emlékeztek Tatán

Szerző: 2018. június 10.No Comments

„Magyary konferenciát szervezett a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatallal, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal és Tata Város Önkormányzatával karöltve Tatán. A találkozón részt vettek megyei közigazgatási szakemberek, a Kormányhivatalt Dr. Vida Dóra főigazgató, Dr. Ströcker Zoltán igazgató és a járási hivatalok vezetői képviselték.
A résztvevők koszorúkat helyeztek el a tatai tó partján Magyary Zoltán szobránál, ahol Borsó Tibor elnök köszöntötte a megjelenteket. A programot az elmúlt nyolc évben már komoly partnerekkel közösen szervezi meg a Társaság – fogalmazott az elnök. Kiemelte: a rendezvény méltó elismerése annak a munkának, amit eddig elvégezett a Népfőiskolai Társaság.

A közigazgatási felsőoktatás megalapításának évfordulója mellett az idei konferenciának kiemelt témája volt Magyary Zoltán születésének 130. évfordulója, valamint Tata és Tóváros egyesítésének 80. évfordulója. Michl József polgármester így fogalmazott: Magyary Zoltán 50 éves korában harcolta ki Tata és Tóváros egyesítését.

A közigazgatási tudós a piarista rendház épületében is gyakran megfordult, együttműködve a piarista atyákkal, akik részt vállaltak a városfejlesztés kidolgozásában. Tata rengeteget köszönhet Magyarynak, akinek a nevét viselő tatai tudásközpont létrehozása megkezdődött már az egykori tiszti klub helyén.

A koszorúzást követően a piarista rendház épületében folytatódott a találkozó. Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: Magyary Zoltán munkásságát a hagyomány és a megújulás gondolata vezérelte.

Múltunk ismerete és hagyományaink ápolása adja közösségi életünk alapját, de az új lehetőségeket is meg kell látni és alkalmazni. Magyary szerint a közigazgatásnak az itt élők céljait kell szolgálnia, ehhez pedig meg kellett újítani a kor gondolkodásmódját, igazodva az igényekhez és a változásokhoz. Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke úgy vélte: a Magyary Zoltán által felkarolt ügyek fontosak, hiszen a közigazgatás kiszolgálja az állampolgárokat, és ha jól működik, akkor az emberek is jobban élnek.

A konferencián a továbbiakban szakmai előadások hangzottak el. Borsó Tibor elnök Magyary Zoltán életművének jelentőségéről és hatásairól beszélt, dr. Téglási András, a NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának dékán helyettese a 40 éves közigazgatási felsőoktatást taglalta. Palich Etelka, a Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar elnöke a kormánytisztviselői életpályamodell tapasztalatait összegezte.

Dr. Veres Zoltán megyei jegyző előadása a Magyary „megyéjéről” szólt, dr. Rabár Ferenc történész pedig Tata és Tóváros egyesítést ismertette a hallgatósággal. A konferenciát Dr. Horváth Attilának, a Magyary Zoltán Szakkollégium igazgatójának Magyary Zoltán szellemi hagyatékának digitalizálásával kapcsolatos előadása zárta.”

Forrás:
Magyaryra emlékeztek Tatán; Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal; 2018. június 8.