Az utolsó percekben is módosulni fog a július elsején induló online számlarendszer

„A valós idejű számlaadat-szolgáltatás éles bevezetéséig már csak néhány nap van hátra, a NAV a napokban kiadott tájékoztatások alapján szinte az utolsó percekben is tervez módosításokat. Az alábbiakra lehet számítani a következő napokban…

Június 14. – Elindult az online számla 0.15 verziója
Egyszerűbb regisztráció, csoportos adóalanyiság regisztrációjának rendezése, több elsődleges felhasználó beállításának lehetősége, megismételt (javított) adatszolgáltatás elsődleges felhasználó általi jóváhagyása – mindezek bekerültek az új NAV online számlaverzióba.

Június 18. – Elindul a regisztráció az „éles” online számlaadat-szolgáltatásra
Az eddigi teszt NAV regisztrációt követően immár az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a NAV regisztrációt június 30-ig. A teszt-rendszer és az „éles” rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot), de a számla xml-ket csak július 1-től fogadja be a rendszer.

Június 25. – Elindul a NAV ingyenes online számlázórendszere
Ezen a számlázófelületen olyan vállalkozások tudnak számlát kibocsátani, akik nem rendelkeznek adatszolgáltatásra alkalmas számlázószoftverrel és külső adatszolgáltatási modult (pl. www.connectax.hu) sem szereztek be.

Június 29. – Elindul az online számlarendszer 0.16 verziója
Az új verzió lehetővé teszi az előrenyomtatott nyomtatvány (számlatömbök) használatával kibocsátott számlák manuális rögzítését. A jogszabály szerint az adózó kötelezettsége:

  • 100 000 és 499 999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve
  • 500 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül adatot szolgáltatni.

Július 1. 0 óra – Elindul az éles adatszolgáltatás…
A NAV álláspontja szerint nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános „bírságmentes” időszak bevezetését. Fontos, hogy az adatszolgáltatás magyar idő szerint július 1-jén 0 órakor indul. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számla kiállítása külföldön történik, akkor – időzónától függően – az adatszolgáltatást akár már helyi idő szerint június 30-án kell elindítani.

Itt tájékozódhat, ha még nincs tisztában az online számlabekötési kötelezettség részleteivel.

Forrás:
NAV számlabekötési lépések július 1-ig ; Sztankó Dániel; RSM Hungary; 2018. június 15.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.