Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődés

Ágazati készségtanácsok alakultak

Szerző: 2018. július 7.No Comments

„A szakképzésben tapasztalható új intézkedések egyike az ágazati készségtanácsok megalakulása, melyek 2018. július 1-jétől kezdik meg működésüket. A duális képzés továbbfejlesztésére irányuló intézkedés az ágazati képzőközpontok létrehozásának lehetősége.

2018. január 1-jétől hatályos szakképzést érintő törvénymódosítások elsődleges célja a duális szakképzési lehetőségek további szélesítése, a szakképzés és a gazdaság kapcsolatának még szorosabbá tétele. Ennek érdekében megalakulhatnak az ágazati készségtanácsok, valamint az ágazati képző központok.

Az ágazati készségtanácsok lehetőséget adnak a vállalati igények szakképzésben történő közvetlenebb megjelenésére, ugyanis ezek a tanácsok befolyásolhatják a szakképzés és felnőttképzés oktatási tartalmának fejlesztését és korszerűsítését.

Az ágazati készségtanácsok javaslatokat tesznek a munkaerőpiaci igények és a képzési kínálat összehangolására, így a gazdasági szempontok még inkább érvényesülnek a képzésben.

Az ágazati készségtanácsok munkáját segíti az online felületen elérhető ágazati szakmai fórum, ahova a gazdasági szeplők széles köre csatlakozhat, javaslatokat, véleményeket, ötleteket fogalmazhat meg.

Az ágazati készségtanácsokhoz kapcsolódik továbbá egy szakértői csoport is, amely kutatásokkal, statisztikai értékelésekkel támogatja az ágazati készségtanácsok munkáját, a megfogalmazott igényeket segít a képzésekben realizálni.

Az ágazati képző központok több gazdálkodó szervezet által létrehozott – a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezetek nyilvántartásában szereplő – gyakorlati képzőhelyek.

Az ágazati képző központok a szakképző iskola fenntartójával kötött megállapodás alapján vehetnek részt az iskolai rendszerű gyakorlati képzésben.

Az ágazati képző központok létrehozása a hatékonyabb és eredményesebb duális gyakorlati képzés megvalósítását segíti, a folyamatosan gyorsuló gazdasági, technológiai változások is indokolják, hogy a gazdasági szereplők akár egymással együttműködve kapcsolódhassanak be a szakképzés rendszerébe.

Cél a versenyképes gazdaság érdekében a szakképzés színvonalának további emelése.”

Forrás:
Ágazati készségtanácsok alakultak; Szuklits Eszter; Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara; 2018. június 20.