Skip to main content
gazdaságInternettávközléstechnika

A Magyar Telekom bemutatója az 5G lehetőségeiről

Szerző: 2018. július 8.No Comments

„Most először láthattunk valódi ötödik generációs (azaz 5G) mobilhálózati kapcsolatot egy hazai távközlési cégnél, és már megvan a hipermodern szolgáltatás első felhasználója: a Magyar Telekom rendszerére a Magyar Telekom csatlakozik. Pontosabban egy repülni nem engedett drón (nehogy lefejezze a nézőket), két zárt pályán futó játékautó (lásd: 80-as évek), és pár Hololens volt a Telekom székházában lévő egyetlen 5G cellára csatlakoztatva a hétfői bemutatón. Erre még nehéz lenne azt mondani, hogy elértük a gazdaságos bevezetéséhez szükséges méreteket.

Persze a bemutató csak egy gondolatébresztő volt, hogy mindenki – főleg az iparban – elkezdjen végre azon agyalni, hogy az 5G képességeivel miként tudja majd növelni a hatékonyságát, hogyan tud vagy sok ezer szenzorral, vagy gigabites sebességgel, vagy ezredmásodperces válaszidejű távvezérléssel értéket teremteni. Pár évünk van ezt kitalálni, hazánkban nagyjából 2020-2022 környékén indulhat el az 5G.

Hogy mennyibe kerül majd az 5G bevezetése, nem igazán akarták elmondani, de ez nem is olyan egyszerű kérdés. Tremmel János hálózatfejlesztési igazgató elmondta, hogy a kiváló minőségű optikai hálózat is fontos eleme az 5G-nek, hiszen erre kell majd csatlakoztatni a bázisállomásokat. Ezt viszont nehéz lenne egy az egyben az 5G költségeihez sorolni, elvégre az üvegszál a vezetékes szolgáltatáshoz is szükséges, most is gőzerővel folyik a hálózat modernizálása. Ezen kívül több olyan része van az 5G-nek, ami a most használt 4G-n megvalósult, és a jövőben még több 5G-hez köthető szolgáltatás elindulhat a jól bevált 4G hálózaton.

Nehéz lesz megmondani, hogy mikor beszélhetünk majd 4,9G-s hálózatról, és mikor 5G-ről – mondta Tremmel János. Azt is hozzátette, hogy az 5G szabványnak még csak körülbelül a harmada készült el, főleg a rádiós egységekkel és a központi elemekkel kapcsolatos részek. A szabványban leírt megoldások zöméről még nem született döntés a nemzetközi szabványosító testületnél.

Eddigi tapasztalataink alapján azt is leszögezhetjük, hogy nem kell annyira rohanni az 5G-vel. Bár a Telekom hálózatán az adatátvitel 90 százaléka már a 4G hálózaton zajlik, ez nem jelenti azt, hogy a korábbi generációknak mindjárt búcsút mondhatunk. Tremmel János a kérdésünkre elmondta, épp most tartunk ott, hogy a hálózatukon – darabszámra – több a 4G-s eszköz, mint bármilyen más generációs. Ez nyilván abból fakad, hogy az úttörő (és vélhetően az átlagnál gazdagabb) előfizetők nemcsak a mobiljukat cserélték le rég 4G-sre, hanem ezek az ügyfelek bődületesen sokkal több adatot is forgalmaznak, mint az olcsóbb telefont használó nagy átlag, akik főleg 3G-t használnak. Elenyészően kevesen vannak, akik még ma is a 24 éves 2G/GSM-re csatlakoznak, de mint Tremmel János elmondta, mindig az utolsó felhasználókat a legnagyobb kihívás meggyőzni, hogy váltsanak…[Index.hu]”

„…Az mindenesetre a Telekom mai 5G-s éles demonstrációján is jól látszott, hogy a 4G-vel ellentétben az 5G-t nem elsősorban, illetve nem kizárólag a mobilhálózatokon jelentkező kapacitásigény kiszolgálására képzelik el az operátorok. A cég székházában működő, 3,7 GHz-es spektrumot használó 5G teszthálózaton három esettanulmányt mutattak be: Az első a gyors orvosi beavatkozást megkönnyítő távdiagnózisra fókuszált, a második a (video)játékoknál hasznos kiterjesztett valóságra, a harmadik esetben pedig egy (egyébként a földön parkoló) drónnal végzett kommunikációhoz használtak 5G adatkapcsolatot a szakemberek. Ezeken a területeken az 5G által nyújtott megnövelt sávszélességet és a minimálisra csökkentett válaszidőt egyaránt jól lehet kamatoztatni – igyekezett rámutatni a szolgáltató.

Annyi tehát legalább már látszik, hogy az 5G-s hálózatokat nem elsősorban az előfizetők, hanem a különböző gépek töltik majd meg adattal, ezzel együtt azonban nyilvánvaló az is, hogy minden eddiginél nagyobb fejtörést okoz az egész iparág számára az új technológia implementációja.[HWSW.hu]”

Forrás:
Igazi 5G van a Telekomnál, gyerekjáték használni; Tóth Balázs; Index.hu; 2018. július 2.
A távközlés eddigi legkínzóbb útkeresése az 5G; Koi Tamás; HWSW.hu; 2018. július 2.