Skip to main content
gazdaságjogközigazgatás: magyar

Új korszak kezdődik az elektronikus archiválásban

Szerző: 2018. július 8.No Comments

„Éveken át zajló szakmai egyeztetések és hosszas várakozás után június végén – nem függetlenül az online számlaadat-szolgáltatás elindulásától – megjelent a digitális archiválás szabályairól szóló új jogszabály, az 1/2018. (VI. 29.) ITM rendelet.
Az új szabályozás mérföldkövet jelenthet a magyarországi adózási digitalizáció történetében. Iparági tapasztalatok alapján az elektronikus számlázás széles körű elterjedésének egyik fő akadálya eddig az (e-számlák esetén kötelező) elektronikus archiválás bonyolultsága és a korábbi, több mint tíz éves szabályozás elavult szövegezéséből eredő gyakorlati
problémák voltak.
A rendelet könnyítéseket, egyszerűsítéseket tartalmaz, illetve kibővíti a lehetséges archiválási módokat is. A 2018. július 1-től alkalmazható módszerek az alábbiak:
* fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott dokumentum saját vagy bizalmi szolgáltató általi archiválása,
* zárt rendszerben történő archiválás,
* EDI alkalmazása esetén EDI-ben történő archiválás,
* hash-kóddal együtt történő archiválás.

Fontos figyelembe venni, hogy az új rendelkezések alkalmazandóak azon dokumentumok esetén is, amelyeknél a megőrzési kötelezettség 2018. július 1. előtt keletkezett, ám azok nem a korábbi szabályoknak megfelelően kerültek archiválásra.

A fenti szabályok gyakorlati aspektusaival kapcsolatban szakértőink egyeztetést folytatnak a jogalkotóval, illetve az adóhatósággal. Ennek eredményeit egy szakmai konferencián hozzuk nyilvánosságra, amelynek időpontjáról hamarosan részletes tájékoztatást küldünk.
A felmerülő – akár az egyeztetéseken felvethető – kérdésekkel kapcsolatban e-számlázásra és e-archiválásra specializálódott szakértői csapatunk készséggel áll rendelkezésükre.”

Forrás:
Új korszak kezdődik az elektronikus archiválásban; Tax & Legal Alert; PwC Magyarország; 599. szám; 2018. július 5. (PDF)
További információ a fenti webcímen.
Lásd még: Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 1/2018. (VI. 29.) ITM rendelete a digitális archiválás szabályairól; eGov Hírlevél