IKT Munkaerőpiaci Tünettérkép

„A Digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoport 2018 nyarán célul tűzte ki, hogy a megvalósítási fázisban lévő DMP-t támogatja, oly módon, hogy 6 hónapos akcióterv-szakaszokra bontva a munkát minden egyes ciklusban kiválaszt egy konkrét probléma területet, melyhez kapcsolódva részletes, valós idejű információkat gyűjt a piacról, majd azokra építve konkrét célirányos akcióval fellép a terület fejlesztése érdekében. Ennek a szándéknak megfelelően a munkacsoport tagjai adatgyűjtésbe kezdetek. A felmérés az ICT Munkaerőpiaci Tünettérkép címet kapta.

A Tünettérkép készítésekor a Munkacsoport az IVSZ 500 tagvállalatát kérdezte arról, hogy 2018 első félévében milyen munkaerőhiánnyal vagy minőséggel kapcsolatos kihívással szembesültek. A kutatás hangsúlyozottan a rendkívül széles spektrumú DMP egy szegmensében, a munkaadói oldalon térképezte fel a jelenlegi kihívásokat.

A kutatásban 136 cég 45 különféle problémát írt le, s a kutatás összegzésekor végül 10 pontban foglalta össze a munkacsoport az ICT vállalkozásokat érintő digitális munkaerőpiaci problémákat, tüneteket:

 1. Már nem lehet ugyanazokkal a “csomagokkal” felvenni és megtartani, az alkalmazottakat. Érezhetően nem működnek a jól beégetett üzleti rutinok, reflexek.
 2. A rohamos ütemben növekvő bérek kérdése egyedül a multiknak nem okoz kihívást, azonban különösen a mikro vállalkozások digitális munkaerő utánpótlása ellehetetlenülhet.
 3. A kisebb vállalkozások már ajánlatot sem tudnak adni, mert az ajánlat létrehozására sincsen elegendő emberük.
 4. Kifeszített munkaerőpiaci helyzetben a mikro vállalkozásokat veszélyezteti leginkább a kilökődés, felerősödő fluktuáció; a munkaerő gyorsan és könnyen odébb áll.
 5. Alacsony a részvétel a vállalati továbbképzéseken és tréningeken. Ez az eredmény aggasztó az iparág szempontjából, hiszen Magyarország a középmezőny után kullog a felnőttkori tanulásban való részvétel terén.
 6. A piac kényszerből átvesz bizonyos szerepköröket az állami oktatásból. Ez megterheli a szervezetet, a büdzsét, de szükséges az üzletmenet fenntartásához.
 7. Komoly kihívást okoz, hogy hiányoznak az IT határterületek szakértői is. Az olyan core funkciók, mint architekt vagy rendszertervező a fenntartható működéséhez és növekedéshez nélkülözhetetlenek.
 8. A felmérés tanulsága szerint minél kisebb egy cég, annál rövidebb a betanulási idő, annál hamarabb termelő projektre tudnak kerülni a pályakezdők.
 9. Kiélezett munkaerőpiaci helyzetben, a munkaerőért folytatott kíméletlen küzdelemben a vállalkozások rosszul értékelhetik a helyzetet, téves, hibás következtetéseket vonhatnak le. (pl. munkaerő elcsábítása tisztességtelen eszközökkel – városi legenda)
 10. Folyamatos pénzügyi és szervezeti feszültséget jelent a vállalkozásoknak, hogy a frissen végzett hallgatókat egy évig nem lehet a termelésben használni, mert tudásuk nem megfelelő.

Forrás:
IKT Munkaerőpiaci Tünettérkép; Fazekas Barbara; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; 2018. július 5.
IKT Munkaerőpiaci Tünettérkép; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, Digitális Munkaerőpiaci és Oktatási Munkacsoport; 2018. július 5. (PDF)
Szerkesztői megjegyzés:
A felmérés meglehetősen problematikus! Az IVSZ 500 jelenlegi és leendő tagcége kapta meg a felkérést, 136 válaszolt. Semmit nem tudunk a válaszolókról. Például azt sem, hogy hogyan oszlanak meg az IVSZ egyes tagozatai között. Így például a jelentés alapján nem eldönthető, hogy a 136-ból mennyi volt a kisvállalkozás (és az 500 tagcégen belül mennyi a kisvállalkozások száma).
Nem lehet tudni így, hogy mennyire jellemző egy adott rétegre a válasz.
Nehezen értelmezhetőek a diagrammok.

Kimásoljuk a jelentés 9. oldaláról a „Mely tünetek a legfontosabbak az összesített szavazatok alapján?” diagram számait

 • 34.17% Nem működnek a régi eszközök sem a toborzásban, sem a megtartásban
 • 14.62% A folyamatosan, nagy mértékben növekvő bérek disztruptálják a piacot
 • 14.05% Nem értelmezhető válasz
 • 9.80% Nehéz szakértőt találni az IT hatérterületeken
 • 8.65% Rossz minőségűek a pályakezdők
 • 7.76% Nincsen elég pályázó a nyitott pozíciókra
 • 5.40% A piacon megtalálható tudás elavult
 • 3.25% Alacsony a részvétel a felnőttképzésben és a vállalati tréningeken
 • 2.31% Egyéb

Ezek a számok mintha nem teljesen ugyanazt mondanák mint a sajtóközlemény.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.