Skip to main content
egészségügygazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközléstechnika

György László: Magyarországnak 5G-s tesztközponttá kell válnia

Szerző: 2018. július 16.No Comments

„A versenyképesség a jólét fenntartható növelésének, az életminőség fenntartható javításának az eszköze – mondta a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Magyarországnak 5G-s tesztközponttá kell válnia – emelte ki György László.
György László úgy fogalmazott, az 5G technológia az Ipar 4.0 alapja, az önvezető járművek alapjául szolgáló technológia. A zalaegerszegi autonóm tesztpálya, mely Közép-Európa legnagyobb ilyen helyszíne, rendelkezik ezzel a technológiával – emelte ki az államtitkár. „Az iparterületeinket is fel kívánjuk ruházni 5G technológiával, hogy Magyarországból 5G-központ jöhessen létre, és aztán az elsők között vezethessük be az országos szintű 5G-hálózatot” – fogalmazott.

A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a stratégia egyik fontos eleméről is beszélt. Mint mondta az alapinfrastruktúrákat – ilyen a víz, hulladékgazdálkodás és a digitális szolgáltatások –, ha vannak, észre sem vesszük, ha nincsenek, problémát jelentenek.

György László szerint ha az ország 5G tesztközpont lesz, a gyárak ugyanúgy működnek majd, mint eddig, de a bérek magasabbak, a feladatok pedig izgalmasabbak lesznek. Az államtitkár azt is elmondta, hogy szeptemberben elindulhat a digitális munkaerőprogram tesztüzeme, amely javíthatja a felnőtt képzési rendszer hatékonyságát. „Az összes képzési rendszerünk kimenetét össze tudjuk kötni a NAV-adatbázissal. Ezt is szorgalmazták egyébként az amerikai, a német, a magyar kereskedelmi kamarák képviselői, hogy kössük össze ezeket az adatbázisokat, használjuk az adatainkat, használjuk az adatvagyonunkat” – mondta.

György László hozzátette: ez alapján összehasonlítható, hogy a képzésben részt vett ember mekkora valószínűséggel és milyen fizetésért helyezkedik el. Azt is hangsúlyozta: a vállalkozások számára anonim munkaerő-toborzást is lehetővé tesz a program.

A világgazdaságban zajló változások nagy hatással vannak Magyarországra, ezért minden lehetőségre fel kell készülni – mondta György László. A kormány álláspontja, hogy a magyar gazdaság képes növekedni, és javulhat az életminőség. „De mi van akkor, ha nem, akkor be tudunk rendezkedni arra, hogy megőrizzük az életminőséget, amennyire csak lehetséges” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy már hatodik éve van 3 százalék alatt a költségvetés hiánya, közben pedig folyamatosan csökken az államadósság. „Az Európai Unióban Magyarország az egyetlen, amely 2010 óta folyamatosan, minden évben csökkentette az államadósságát” – hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette: idén nagyobb ugrás várható 3 százalék közeli inflációval, 2,4 százalék körüli hiánnyal és 4 százalékos növekedéssel. A jövő évi költségvetést 1,8 százalékos hiánycéllal és jelentős tartalékokkal tervezték – árulta el.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy milyen arányban kell, hogy jelen legyenek a termelő és a szolgáltató ágaztok a versenyképességi stratégiában. Elmondása szerint a modern gazdaságokban 60 százalékot tesznek ki a szolgáltatások, 20-30 százalékot az ipar, a maradék pedig a mezőgazdaság.

György László azt is elmondta, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben keletkezett adatvagyonból számos olyan információt nyernek, amelyek alkalmazhatók a gyógyszerkutatás, a biotechnológia és az orvostechnológiai műszergyártás fejlesztésében. Ezeket az adatokat az ágazatfejlesztés, a magyar vállalkozások exportpotenciáljának növelése és a lakosság életminőségének javítása érdekében tudják felhasználni. A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár hozzátette: innovatív megoldásokkal és ösztönző intézkedésekkel növelhető az egészségesen várható élettartam Magyarországon.”

Forrás:
György László: Magyarországnak 5G-s tesztközponttá kell válnia; Exterde Tibor; Infostart/InfoRádió; 2018. július 12.