Skip to main content
közigazgatás: magyar

Látványosan újulnak a kormányhivatal épületei Fejérben

Szerző: 2018. július 22.No Comments

„Számos épületrekonstrukciót hajtott végre már eddig is a Fejér Megyei Kormányhivatal, de az idei év kimagasló, hiszen átadták a Bicskei Járási Hivatal épületét, illetve a kormányablakot Ercsiben és még ez évben elkészülhet a Dunaújvárosi Járási Hivatal épülete, valamint az új székesfehérvári kormányablak a vasútállomáson. Minderről Simon László kormánymegbízott beszélt a Rádió Orienten.

Az elmúlt száz esztendőben összesen nem javult és racionalizálódott annyit a területi közigazgatás, mint az utóbbi néhány évben – jelentette ki Simon László. Mint elmondta, 2011-ben több lépcsőben megalakultak a kormányhivatalok, és az élet bebizonyította, hogy ezek a lépések helyesek voltak, hiszen bizonyítható, hogy hatékonyságjavulás történt. Rengeteg jogszabályt tekintettek át az elmúlt ciklusban, és javaslatokat tettek bürokráciacsökkentésre annak érdekében, hogy az állampolgárok minél rövidebb idő alatt, egyszerűbben intézhessék ügyeiket. Ez az az irány, amit tovább kell folytatni – jelentette ki a kormánymegbízott.

Egyszerű, hatékony, gyors szolgáltatást kell nyújtani az állam nevében.
Ahhoz, hogy hatékonyan működjenek, nagyon fontos, hogy megbízható, felkészült, lojális szakembergárdával rendelkezzenek. Folyamatosan keresik a fejleszthető területeket, az informatikai rendszerek összekapcsolása és az elektronikus ügyintézés területén kell még előrelépni. Online egyre több mindent lehet majd elintézni, egyre kevesebbszer lesz szükség személyes megjelenésre ügyintézés céljából – hangsúlyozta Simon László.

A Rádió Orient vendége kitért a kormányablakok kiemelt szerepére is, hiszen az a cél, hogy ezeken keresztül teljes egészében el tudják intézni ügyeiket az állampolgárok. Fejér megyében, a nyolc járásban tizenegy kormányablak működik, ez alapvetően elegendő, az utolsó két hagyományos okmányiroda is – Bicskén és Ercsiben – átalakult kormányablakká, amelyek így már teljesen más minőségű szolgáltatást nyújtanak, mint a hagyományos okmányirodák. Hozzátette: Bicskén nagyon nagy szükség volt az átalakításra, hiszen korábban méltatlan körülmények között tudták csak fogadni az ügyfeleket. Nagyon jó látni, hogyan hat egy új, korszerű környezet és az informatikai háttér egyrészt az állampolgárokra, másrészt az ott dolgozó munkatársakra.

Folyamatban van Székesfehérváron – mint az országban több megyeszékhelyen – a vasútállomáson egy új kormányablak megnyitása hat plusz egy munkaállomással, illetve Dunaújvárosban egy európai színvonalú irodaház, közigazgatási centrum készül el az év végére, ahová a kormányablakon és a munkaügyi egységen kívül minden szervezeti egység be fog települni.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt években több mint tizennyolc épület meg, a legfontosabbak az energiahatékonysági beruházások voltak. Az említett nagyberuházások mellett a munkakörülményekben is sokat fejlődtek, takarékosabban, hatékonyabban, szebb és jobb környezetben dolgoznak.
A megyében 1500-an dolgoznak a kormányhivatal égisze alatt. Az elmúlt esztendőkben a humánerőforrás fejlesztése területén sikereket értek el, sokat racionalizáltak a szervezeten, a vezetők száma mintegy a felére csökkent. Az volt a cél, hogy optimális létszámú, felkészült munkatárssal és szervezeti egységgel végezzék a munkát. Ezért volt fontos az életpályamodell bevezetése a közigazgatásban. Nagyon sokat tettek a képzés területén is, minden dolgozó a vezetőktől az ügyintézőkig valamilyen képzésen vesz részt, illetve fog részt venni az új közigazgatási ismeretek, jogszabályok elsajátítása érdekében, mert így tudnak naprakészek maradni. A dolgozók hatékonyan, nagy türelemmel foglalkoznak minden ügyfél kérelmével, a több mint kétmillió elvégzett ügyhöz képest a panaszok száma elenyésző, egy-két tucatnyi.

A következő időszak feladatai között említette a kormánymegbízott, hogy összhangban a kormányzati célkitűzésekkel fontos lépés annak áttekintése, hogy az ügyek számához megvan-e a megfelelő munkaerő a munka gyors, rövid határidőn belüli elvégzéséhez. Meg kell nézni, hogy van-e lehetőség az átcsoportosításra, kell-e finomítani, módosítani a szervezeti rendszeren. A továbbiakban is figyelni kell a megfelelő bérrendezésre, hogy a munkatársak megmaradjanak a kormányhivatalnál, mert a jól fizető cégek elszívó hatása Fejér megyében is tapasztalható. A rugalmas munkavégzés lehetősége, a jó munkakörülmény is megtartó erő lehet a bérezés mellett. A bér mellett egyéb juttatásokkal, közösségi rendezvényekkel, munkahelyi kedvezményekkel együtt kell tartani a jól működő csapatot, mert egy jó szakember elvesztése óriási vérveszteség. A legfontosabb a munkaerő megbecsülése – zárta a beszélgetést Simon László kormánymegbízott.”

Forrás:
Látványosan újulnak a kormányhivatal épületei Fejérben; OrientPress; 2018. július 21.