Kell-e bizalmi szolgáltató a fokozott biztonságú elektronikus aláíráshoz?

„Előfordul, hogy valamely ágazati jogszabály előírja, hogy egy megállapodást rögzítő okiratot, ha az elektronikus formában jön létre, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell ellátni. Az ilyen szabályozás célja általában az ügyletben résztvevő felek jogbiztonságának növelése. A cikk azt a kérdést elemzi, hogy ezen jogalkotói szándék elérhető-e akkor, ha nem azonos érdekérvényesítő képességgel rendelkező felek, például egy bank és ügyfele esetén, a vélhetően „erősebb” fél azt ajánlja a vélhetően „gyengébbnek”, hogy a jogszabálynak minősített bizalmi szolgáltató által nyújtott garancia nélkül feleljenek meg. Kap-e ilyen esetben a gyakorlatban érvényesíthető garanciát az ügyfél, vagy a megfelelés csupán formális és a jogalkotói szándék kikerülése?”

Forrás:
Kell-e bizalmi szolgáltató a fokozott biztonságú elektronikus aláíráshoz?; Vágujhelyi Ferenc (Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke); LinkedIn; 2018. július 16.

A bejegyzés kategóriája: informatika, jog, közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika, szakirodalom, törvények, határozatok
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.