Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Új lehetőségek nyílnak a kkv-szektor előtt

Szerző: 2018. augusztus 12.No Comments

„Számottevő új fejlesztési lehetőség várhat a termelő, szolgáltató hazai kis- és középvállalkozásokra azáltal, hogy az új kormányzati ciklusban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezében összpontosul a fejlesztéspolitika koordinálása – osztotta meg várakozásait a Világgazdasággal Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Arra számít a piac, hogy még idén november–decemberben új versenyképesség-javítást, illetve az ipar 4.0-s automatizációs és digitális megoldások alkalmazását ösztönző felhívások jelenhetnek meg hazai forrásból, s ezekre akár már jövő év január–februárjában lehetne is pályázni.

Emellett jövő tavasszal újabb uniós kiírásokkal is lehet kalkulálni a visszahulló források keretéből. Várhatóan százmilliárdos nagyságrendet tesz majd ki az így felszabaduló összeg a fel nem használt támogatások, illetve meg nem valósuló beruházások, fejlesztések miatt.

Essősy Zsombor szerint a csaknem 4,5 millió munkavállalónál jóval többen ezután sem fognak dolgozni, ezért a 4 százalék feletti GDP-növekedés akkor tartható fenn, ha ágazattól és mérettől függetlenül a versenyszféra valamennyi tagja nagymértékben növeli a hatékonyságát.

Éppen ezért ma már nélkülözhetetlen a magas hozzáadott értékű termeléshez a legmodernebb technológia alkalmazása, de szükséges a humánkapacitás-ráfordítás növelése is, hogy a dolgozók felnőjenek a gép- és eszközparkhoz. A MAPI vezére éppen ezért üdvözli azt a megfogalmazódott gazdaságpolitikai irányváltást, amely szerint elsősorban nem szakmunkásokat kell képeznünk, hanem magasan kvalifikált mérnököket.

Úgy látja, egy irányba húz a fejlesztéspolitika, hiszen ezt az álláspontot képviseli az ITM apparátusa, akárcsak a közelmúltban 180 pontos reformcsomagot megfogalmazó Magyar Nemzeti Bank.
A visszatérítendő támogatások kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már nem lebecsülendő a nullaszázalékos, azaz ingyenes hitel. Ilyen a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) belül a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítését célzó, csaknem 60 milliárd forintos hitelprogram (Ginop-8.3.5-18). Essősy szerint a változó kamatkörnyezetben piaci alapon ma már 5 százalékos kamattal kellene számolni, így hétéves futamidővel lényegében 35 százalékos támogatási intenzitásnak felel meg a nullás hitel.”

Forrás:
Új lehetőségek nyílnak a kkv-szektor előtt; Gyöngyösi Balázs; Világgazdaság; 2018. augusztus 7.