Skip to main content
informatikaművelődésszakirodalomtechnika

Mentsük, ami menthető

Szerző: 2018. szeptember 2.No Comments

„Nagy Károly magángyűjtő és az NJSZT új kiállítása Újpesten

A korábbi években megszokott módon, ismét együttműködik a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Nagy Károly magángyűjtővel, hogy ingyenes kiállításon mutassák be az informatikatörténet egy fontos szeletét.

A Mentsük, ami menthető című új tárlat az információtárolás történetét mutatja be a kőtáblától a felhőig és azon túl is, beleértve a nyomtatás, a kép- és hangrögzítést történetét is. A rendezők remélik, hogy a tárlat nagyon tanulságos lesz azoknak a diákoknak, akik számára már nemcsak a kőtábla, de a lyukkártya, sőt! a floppy is „őstörténet”.

A kiállítás annyiból rendhagyó, hogy nemcsak a személyi számítógép történetének egy-egy nosztalgikus szeletét mutatja be, mint a korábbi közös tárlatok, hanem az információközlés történetének szélesebb aspektusait ismerteti meg.

A kiállításon számos ritkaság is megtekinthető lesz, de ez legyen meglepetés!

A Mentsük, ami menthetőhöz Nagy Károly és Képes Gábor összeállításában egy kísérőkiadvány is készült, amely a DNS alapú adattárolásig ívelően foglalja össze az adattárolás történetét, Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója bevezetésével.

A múlt értékeinek megőrzésére nagy hangsúlyt fektető, idén 50 éves NJSZT örömmel működik együtt olyan elkötelezett magángyűjtőkkel, mint Nagy Károly. A Nagy Károllyal közös budapesti kiállítás után pedig az NJSZT Informatika Történeti Kiállításában (Szeged) heteken belül az NJSZT fél évszázadát bemutató időszaki kiállítást nyit a Társaság.

Mentsük, ami menthető
Megnyitó: szeptember 10-én 17 óra
A tárlatot megnyitja: Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója
Helyszín: Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. – Ifjúsági Ház, 1042 Budapest, István út 17-19.”

Forrás:
Mentsük, ami menthető; A jövő múltja, Informatika Történeti Kiállítás; 2018. augusztus 29.
Mentsük, ami menthető – szemelvények az információtárolás történetéből; Nagy Károly, Képes Gábor; Retropages füzetek, 1. szám; 2018 (PDF)
Retropages