Skip to main content
gazdaságművelődéstechnikatudomány

Palkovics László: Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézetek státuszát

Szerző: 2018. szeptember 9.No Comments

„…Ami a Debreceni Egyetemen, és Debrecenben történik, az maga a 21. század- mondta köszöntőjében Palkovics László innovációs-és technológiai miniszter.

A tárcavezető kifejtette, hogy az egyetem a hazai felsőoktatás kiemelkedő intézményeként sokoldalú, interdiszciplináris képzéssel, kutatással és fejlesztéssel járul hozzá a tudomány és a társadalom fejlődéséhez. Az egyetem tervei azt mutatják, hogy Debrecenben megértették a kor szavát, beszélik az innováció nyelvét.

– A Debreceni Egyetem kiemelt feladatának tekinti a technológiák, az innovációs megoldások piaci környezetbe való helyezését, az innovációs lánc hiányzó elemeinek megszervezését, megteremtését. Időben felismerték azt is, hogy a mérnökök számának növelése hatalmasat lendíthet a város fejlődésén és a régió jövőjén. A műszaki képzésre az utóbbi 3 évben 30 százalékkal többen jelentkeztek, így az orvosi és gazdaságtudományi képzések mellett, a harmadik legnépszerűbb a műszaki tudományterület – tette hozzá a miniszter.

Palkovics László a kutatással kapcsolatban kitért arra, hogy a kutatási tevékenység eredményesebb lehetne a párhuzamosságok kiiktatásával, az erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználásával. A cél az, hogy Magyarország hangsúlyosabban jelen legyen a világ innovációs és tudományos térképén, de az utóbbi években ez alig mutatkozott meg az eredményekben.

– Rengeteg pénzt költöttünk kutatásra és innovációra, miközben a ranglistákon hátrébb sorolódtunk. Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézetek státuszát. Az egyetemek és a kutatóintézetek sok szállal kötődnek egymáshoz, -mégis más fenntartó alatt működnek-, amely az anyagi forrásaink és egyben a humán erőforrásainak pazarlásához vezet. Összevonással létre tudna jönni egy olyan stabil tudományos bázis, amely megteremtheti a lehetőségét egy szélesebb szakmai kutatási háttéren nyugvó oktatásnak és kutatásnak- fejtette ki a szaktárca vezetője.

A miniszter a BMW debreceni beruházásáról is beszélt. Kiemelte, hogy az autóipari és beszállítói igényeket minden tekintetben kiszolgáló és együttműködő felsőoktatásra van szükség. A tárcavezető azt mondta: biztos abban, hogy a Debreceni Egyetem kiválóan megoldja ezt a feladatot…”

Forrás:
Elkezdődött a tanév az egyetemen; Debreceni Egyetem; 2018. szeptember 9.