Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Első alkalommal rendez széles körű konzultációt a Pénzügyminisztérium, tovább csökkentenék az adóbürokráciát

Szerző: 2018. szeptember 23.No Comments

„Az elfogadott jogszabályokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok és a digitális kihívásokra adandó válaszok mellett az adóadminisztráció csökkentésének lehetőségei­ről egyeztet pénteken a Pénzügyminisztérium a szakma legfontosabb képviselőivel.
Pénteken első alkalommal rendezi meg a Pénzügyminisztérium az Adótanácskozást, amelyen a minisztérium szakemberei és az adószakma képviselői vitathatják meg az idén már hatályba lépett, illetve jövőre hatályba lépő, már ismert jogszabályokat, például az adózás rendjét meghatározó törvényeket vagy a jövedékiadó-törvény szabályait. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adópolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak elmondta: a tanácskozás remek lehetőséget teremt arra, hogy az adószakma képviselői jogalkalmazói oldalról is elmondhassák a tapasztalataikat, várakozásaikat, és az előírások finomhangolásánál mód legyen az ésszerű korrekciók végrehajtására. Mint hangsúlyozta, a tárca sokat vár az Adótanácskozástól, amely akár a döntés-előkészítés része is lehet. Ilyen előzetes egyeztető konzultációra még nem volt példa.

A tanácskozásra a Magyarországon működő, legnagyobb ügyfélkörű és tapasztalatú adótanácsadó cégek, illetve adószakmai szervezetek kaptak meghívót. Ennek alapján a minisztérium reményei szerint egy olyan új párbeszéd indul el, amelynek eredménye tovább segíti az ügyfélbarát adórendszer felépülését.
Az államtitkár a legnagyobb várakozással az eszmecsere azon pontjára tekint, amikor – reményei szerint – a szakma képviselői az adóadminisztráció további csökkentésére tesznek javaslatot. Izer Norbert emlékeztetett: az adóadminisztráció csökkentésében Magyarország az elmúlt két évben uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre: az adóhivatal tavaly 3,8 millió magánszemély helyett készítette el szja-bevallását, az idén pedig 4,8 millió polgárt mentesített az egyik legbonyolultabb adminisztrációs terhétől, az adóbevallástól. Ebben az évben már az őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezete is elkészült, és azok helyett is a NAV dolgozott, akiknek egy éve még munkáltatójuk állapította meg az éves szja-t.

Az adóhivatal előzetes adómegállapításának hatékonyságát jelzi, hogy több mint hárommillió magánszemélynek érdemi lépés nélkül lett érvényes adóbevallása. Az elektronikus ügyintézés teret nyert: közel másfél millióan, azaz kétszer annyian küldték el az interneten szja-bevallásukat, mint tavaly, s az e-szja-felületen regisztrált látogatások száma is megduplázódott: 3,3 millió odakattintást regisztráltak. Ennek alapján az oldal az egyik leglátogatottabb magyar honlap lett, és a legnagyobb csúcsidőszakban is bírta a terhelést.

Miközben azonban az említett intézkedéseknek köszönhetően a magánszemélyek adóadminisztrációja csaknem nullára csökkent, a vállalkozásoké továbbra is magas. Izer Norbert emlékeztetett a Világbank legutóbbi felmérésére, amely szerint egy hazai vállalkozásnak évente átlagosan 277 órát kell adóadminisztrációval töltenie.
Már e téren is született eredmény: a tavaszi döntésekkel csaknem 10 százalékkal csökkentik az adónemek számát, így jövőre már nem kell 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetni, a baleseti adó beolvad a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba. További eredmény, hogy az idén a NAV már a jövedékiadó-bevallás elkészítését is segíti: mintegy 700 érintettnek küldi el havonta a bevallás kitöltéséhez szükséges adatokat.

A minisztérium nyitott arra, hogy a szakma nagy tekintéllyel és tapasztalattal rendelkező szervezetei segítsék a munkáját a további, a vállalkozások szélesebb körét érintő adóbürokrácia-leépítésben. Izer Norbert jelezte: a tárca minden ötletet hajlandó megvizsgálni, amely az adórendszer egyszerűsítését a tervezett állami és önkormányzati bevételek biztosítása mellett segítheti”

Forrás:
Tovább csökkentenék az adóbürokráciát; Nagy László Nándor; Világgazdaság; 2018. szeptember 18.