A hétfői Kormányinfón fog beszámolni Gulyás Gergely a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos döntésekről

„Szimpla hazugságnak minősítette a Honvédelmi Minisztérium azt a hírt, hogy önkéntes tartalékos szolgálatra köteleznék a bürokráciacsökkentés során elbocsátott, az egészségügy, az oktatás hiányszakmáiban elhelyezkedőket. Az állami szférát érintő leépítésekről a hétfőre tervezett Kormányinfón fog a kormány bejelentést tenni.

– A 24.hu pénteken megjelent, Tartalékos katonai szolgálatot kell ­vállalniuk a kirúgott minisztériumi tisztviselőknek című cikke tipikus fake news, hazugság – közölte a Magyar Időkkel a Honvédelmi Minisztérium.

A 24.hu meg nem nevezett minisztériumi forrásra hivatkozva azt állította, hogy lényegében rákényszerítik az elbocsátandó tisztviselők jelentős részét, hogy lépjen be a Magyar Honvédség tartalékos katonái közé, ha a jövőben az állami szektor más, munkaerőhiánytól sújtott szektorában akar elhelyezkedni. A lap arról is írt, hogy a szolgálatvállalási kényszer alól a nők számára sem lenne kibúvó. A 24.hu szerint 9-10 ezer embert érint az állam intézményekénél a leépítés.

A Miniszterelnökséget is megkerestük a cikkben foglaltakkal kapcsolatban, ahol azt a választ kaptuk, hogy a tervek szerint hétfőn tartandó Kormányinfón fog beszámolni Gulyás Gergely a kormányülésen a bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban meghozott döntésekről.

– A szocialista kormányok alatt méltánytalanul büntetett közszolgák nagyobb anyagi elismerése és a közszolgálat minőségének a javítása a kormány célja a bürokráciacsökkentéssel – jelentette be Gulyás Gergely az augusztus­ 14-i Kormányinfón a várható leépítést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy tájékoztatott, az elmúlt évek fejlesztéseinek következtében a központi közigazgatás bizonyos területein kevesebben is el tudják látni a feladatokat, és a párhuzamosságok megszüntetése is fontos, ám külön-külön minden minisztériumnál megvizsgálják a racionalizálás lehetőségét.

Mint mondta, a minisztériumokban és azok háttérintézményeiben dolgozó kevesebb mint 14 ezer főnyi munkavállalói létszám hozzávetőleges, 15-20 százalékos csökkentése várható. A tárcavezető akkor hangsúlyozta: elsősorban a leépítés leghumánusabb módját alkalmazzák: a nyugdíjazott munkatársak helyett nem vesznek fel újakat.

Korábban megírtuk: a költségvetési intézményekben a közalkalmazotti létszám a legnagyobb, az első negyedévben 455 ezer fő volt a KSH adatai szerint. Közéjük tartoznak többek közt a tanárok és az orvosok, akiknek az elbocsátásáról szó sincs. Szintén nem volt szó a köztisztviselői kör – jelenleg 35 ezer fő – létszámcsökkentéséről. A Gulyás által is említett kormánytisztviselők létszáma 41 és fél ezer fő. Korábban, 2016-ban a létszámuk még megközelítette a 80 ezer főt, ám az állam átszervezésével sokan más feladatot kaptak, vagy nyugdíjba vonultak.”

Forrás:
Bürokráciacsökkentésről is lesz szó a Kormányinfón; Baranyai Gábor; Magyar Idők; 2018. október 13.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.