Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaszakirodalom

A digitális kor hazai közigazgatási specifikumai

Szerző: 2018. november 5.No Comments

„A társadalom alrendszerei – így a közigazgatás is – egyre több terület kölcsönhatásának köszönhetően dinamikusan változnak. E kölcsönhatások nagy amplitúdójú hullámokat vernek, és évtizedes, évszázados beidegződéseket, működési rutinokat, törvényszerűségeket borítanak fel.
Napjainkban a digitális jelenségek írják át a közigazgatás fejlesztésének hangsúlyos pontjait, és miután e jelenségek országonként eltérő mértékben érvényesülnek, léteznek hazánkra jellemző specifikumok és hangsúlyos területek is.
E kötet szerzői kísérletet tesznek a közigazgatás szerepének megtalálására a digitális ökoszisztémában, ahol például a nyílt kormányzás vagy akár a tudáskormányzás egyre hihetőbb és valóságosabb elváráshalmazt támaszt. Vizsgálják – többek között – ennek szabályozási hátterét, az új média térhódításának ügyféloldali és a hivatali oldali következményeit, az e-közigazgatás hazai építőköveit, illetve az e-közigazgatás legnagyobb (technológiai, jogi, szervezeti, gazdasági) kihívásait.
Könyvünk elolvasása után új összkép alakulhat ki az olvasóban, a közigazgatás hazai fejlődési perspektíváiról, illetve fejlesztésének – infokommunikáció-vezérelt – súlypontjairól.
A kiadvány a KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” című projekt keretében került kiadásra.”

Forrás:
A digitális kor hazai közigazgatási specifikumai; Budai Balázs, Gerencsér Balázs Szabolcs, Veszprémi Bernadett; Dialóg Campus Kiadó; INSTITUTIONES ADMINISTRATIONIS – X. kötet; ISBN 978-615-5889-61-5 (nyomtatott), ISBN 978-615-5889-62-2 (elektronikus); 2018