Haditechnikai innovációs és kutatási központ jön létre MH MI néven

„Bár alapvetően a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) létrehozása kapcsán került kiadásra a Magyar Honvédség új stratégiai és műveleti szintű vezetés-irányítási rendszere kialakításával összefüggő egyes feladatokról szóló 40/2018. (XI. 15.) HM utasítás, azonban egy haditechnikai innovációs és kutatási központ is létrejön az átalakítások nyomán.

Mint arról korábban már írtam, Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint olyan minisztériumot kell létrehozni, amely képes a Magyar Honvédség politikai irányítására, de nem feladata annak katonai vezetése. Mindazonáltal képes a feltételek megteremtésére, a javak szakszerű és törvényes felhasználására, illetve annak ellenőrzésére.

Emellett van tehát szükség egy erős Magyar Honvédség Parancsnoksága létrehozására, de nem a jelenlegi párhuzamosságokkal, hanem korszerű vezetési struktúrában. Az átalakítások érintik majd a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatot (KNBSZ) és az MH Logisztikai Központot (MH LK) is, ugyanis a hazai haditechnikai K+F egy új költségvetési szervben összpontosul majd.

Az utasítás szerint “az MH védelmi innovációs képességének fejlesztése, a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok centralizálása, továbbá a védelmi ipari fejlesztéssel összefüggő hadfelszerelés-fejlesztési feladatok ellátása hatékonyságának növelése érdekében” – a KNBSZ és az MH LK egyes szervezeti elemeinek tervezhető kiválásával – jön majd létre az MH Modernizációs Intézet (MH MI).

Az MH MI tehát az MHP parancsnokának közvetlen szolgálati alárendeltségében, új költségvetési szervként fog majd működni. A KNBSZ feladatrendszeréből és szervezetéből az MH MI létrehozhatósága érdekében a KNBSZ védelmi technológiai kutatási feladatrendszere – a tervek szerint – törlésre kerül, de oly módon, hogy az átadásra tervezett feladatok és az azok ellátását végző személyi állomány beosztásai az MH MI szervezetében és feladatrendszerében jogutódlással elláthatóak lesznek…”

Forrás:
Haditechnikai innovációs és kutatási központ jön létre MH MI néven; Gyömbér Béla; Jogalappal blog; 2018. november 15.
A honvédelmi miniszter 40/2018. (XI. 15.) HM utasítása a Magyar Honvédség új stratégiai és műveleti szintű vezetés-irányítási rendszere kialakításával összefüggő egyes feladatokról; Hivatalos Értesítő; 2018. évi 62. szám; 2018. november 15.; oldalak (Nemzeti Jogszabálytár illetve PDF)
„…7. §…(6) Az MH védelmi innovációs képességének fejlesztése, a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok centralizálása, továbbá a védelmi ipari fejlesztéssel összefüggő hadfelszerelés-fejlesztési feladatok ellátása hatékonyságának növelése érdekében – a KNBSZ és az MH Logisztikai Központ (a továbbiakban: MH LK) egyes szervezeti elemeinek tervezhető kiválásával – az MH tervezendő új hadrendjében az MHP parancsnokának közvetlen szolgálati alárendeltségében MH Modernizációs Intézet (a továbbiakban: MH MI) megnevezéssel új költségvetési szerv létrehozása kerül tervezésre. Az MH MI vezetés-irányítási rendszere oly módon kerül tervezésre, hogy a nemzeti hadfelszerelési igazgató feladataival összefüggő egyes szakmai feladatainak irányítása az MHP parancsnoka útján megvalósíthatóvá váljon.”

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar, technika, törvények, határozatok, tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.