Skip to main content
közigazgatás: magyar

5. alkalommal találkoztak Somogy megye polgármesterei és jegyzői

Szerző: 2018. november 26.No Comments

„Siófokon, a Hotel Azúrban, 2018. november 20-21-én, a Somogy Megyei Kormányhivatal és a Somogy Megyei Önkormányzat immáron ötödik alkalommal szervezi meg polgármesterek és jegyzők találkozóját.
A rendezvény első napján Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott és a társszervező Somogy Megyei Önkormányzat nevében Biró Norbert elnök köszöntötte a megye településeinek vezetőit.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy az országban egyedülálló a megrendezésre került szakmai konferencia, ahol egyszerre vesznek részt polgármesterek és jegyzők. Szükség van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre, ahol első kézből a települések vezetői számukra hasznos információkhoz juthatnak.

Eddig minden évben sikerült olyan ismereteket, információkat átadni, amelyek nagymértékben hozzájárultak a somogyi településvezetők mindennapi munkájának könnyebbé tételéhez, segítettek eligazodni a közigazgatás és az önkormányzatiság olykor kissé talán bonyolultnak tűnő rendszerében.

Mindezekhez sikerült ismét megnyerni kormányzati szintről is előadókat, akik betekintést nyújtanak a közeljövő történéseibe.

A két nap folyamán természetesen kérdéseiket is megfogalmazhatják és feltehetik kötetlen formában az előadóknak a jelenlévők, szakmai választ kaphatnak és információt cserélhetnek.

A közgyűlés elnöke is kiemelte a rendezvény fontosságát, az önkormányzatokkal történő kapcsolattartás fontosságát és az előadásokon elhangzó ismeretek településeken történő hasznosítását.

Az előadások sorát Orbán Balázs, miniszter-helyettes nyitotta meg a „Magyar Falu” című előadásával. Elmondta, hogy a program kulcsfontosságú a kormány számára, amelyet kizárólag magyar költségvetésből fognak megteremteni. Fontosnak tartotta hangsúlyozni a kistelepülések népességmegtartó funkcióját. Ismertette a településekre váró lehetőségek, programelemek sokaságát.

A kormányzati ciklus közigazgatási fejlesztési terveiről Szepessy Tamás, a területi közigazgatás működéséért felelős helyettes államtitkár beszélt.

Berlik Mária, a NMI Művelődési Intézet Somogy Megyei irodájának vezetője az „Együttműködés partnerségben”- a Nemzeti Művelődési Intézet szolgáltatásai közművelődési feladatellátó számára címmel tartotta meg tájékoztatóját.

Az irodavezetőt Tapsonyi Tünde, a Magyar Államkincstár Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője követte „ A kincstár szerepe az önkormányzatok életében” című előadásával.

A délutáni előadások sorát Szabó Csaba, a Pénzügyminisztérium Programvégrehajtási Főosztályának főosztályvezető-helyettese nyitotta meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) megvalósulásának aktualitásaival.

Dr. habil. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem Állami- és Jogtudományi Karának dékánja a közigazgatási bíráskodás átalakításáról tájékoztatta a jelenlévőket.

Aktuális katasztrófavédelmi feladatokról tartott előadást Wéber Antal tű. dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Végül a kommunális feladatok környezettudatosan, Velto One az elektromos mindenes az önkormányzatok szolgálatában témakörben Herczeg Zsolt tájékoztatta a meghívottakat.

A tanácskozás első napjának zárásaként ünnepélyes keretek között okleveleket vehetnek át az idei évben kerek évfordulót ünneplő polgármesterek és jegyzők.

A tanácskozás 2. napján még három szakmai előadást hallgathattak meg a megye településeinek polgármesterei és jegyzői.
Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, az önkormányzatokat érintő aktuális helyzetről tartott tájékoztatót.

Fehér Gábor alezredes, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság titkára a védelmi igazgatás aktualitásairól beszélt.

Az előadások sorát és a két napot Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára zárta, a közfoglalkoztatás 2018. évi folyamatainak ismertetésével.

A két nap folyamán a polgármesterek és jegyzők feltehették kérdéseiket a szakmai előadóknak, és a szervezők reményei szerint az így kapott válaszok, tájékoztatások hozzájárultak ahhoz, hogy mindennapi tevékenységüket gördülékenyebben és hatékonyabban tudják végezni.”

Forrás:
5. alkalommal találkoztak Somogy megye polgármesterei és jegyzői; Somogy Megyei Kormányhivatal; 2018. november 20.
A polgármesterek és jegyzők tanácskozásának 2.napja; Somogy Megyei Kormányhivatal; 2018. november 21.