Palkovics László: A Mesterséges Intelligencia Koalícióval Magyarország az európai élvonalba kerülhet

„A Mesterséges Intelligencia Koalícióval (MI Koalíció) Magyarország a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztések terén az európai élvonalba kerülhet, a nemzetközi mesterséges intelligencia verseny résztvevői pedig előreviszik ezt a kezdeményezést – mondta az innovációs és technológiai miniszter a verseny díjátadóján csütörtökön Budapesten.
Palkovics László kiemelte: a 4. ipari forradalom zajlik, amelyben a kihívások jelentős része nem műszaki, hanem jogi, etikai, erkölcsi vagy gazdasági természetű, a mesterséges intelligencia lehetőségei pedig beláthatatlanok.

Palkovics László ismertette, hogy egy hónappal ezelőtt létrehozták a Mesterséges Intelligencia Koalíciót, aminek már csaknem 140 szervezet a tagja. A koalíció tevékenysége kiterjed a vállalkozások és a nemzetgazdaság versenyképességének erősítésére, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szabályozási és etikai kérdések megvitatására. A koalíció célja, hogy közösen határozzák meg az MI hazai fejlesztésének irányait és kereteit, állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítva, amihez várják a versenyzők észrevételeit is.

Hangsúlyozta, hogy együttműködésre van szükség az alapkutatás, a technológiai fejlesztés, az üzleti alkalmazások fejlesztése és a kormányzati szereplők között. Csak így erősíthető meg Magyarország és a régió versenyképessége, és így kerülhet fel az ország az MI világtérképére.

Az IBM és az iLex Systems együttműködő partnerekként 2018 októberében nemzetközi versenyt hirdettek elsősorban a jogi és gazdasági főiskolai/egyetemi hallgatók számára, hogy megmutassák a mesterséges intelligencia által teremtett új lehetőségeket. A cél az volt, hogy a mesterséges intelligencia saját chatbotba (kommunikációs robot) történő beépítésével olyan üzleti asszisztenseket hozzanak létre, amelyek segítenek nemzetközi jogi, közgazdasági vagy informatikai feladatok napi értelmezésében és megoldásában.

A verseny nemzetközi fődíját Bárdos Kata kapta a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karáról, aki a Brexit jogi hatásait bemutató, információs chatbotot hozott létre.”

Forrás:
A Mesterséges Intelligencia Koalícióval Magyarország az európai élvonalba kerülhet; Innovációs és Technológiai Minisztérium; 2018. november 26.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, jog, közigazgatás:magyar, technika, tudomány
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.