Skip to main content
hírközlésinformatikaInternetközigazgatás: magyartávközléstechnika

Jelentős, összehangolt hálózatfejlesztési beruházások az MVM NET-nél

Szerző: 2018. december 3.No Comments

„A Nemzeti Távközlési Gerinchálózatot (NTG) üzemeltető MVM NET Zrt. jelentős szerepet vállal az állami stratégiai távközlési fejlesztésekben, mind a nyílt, mind pedig a kiemelt pályázatokban. A Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában (NIS) megfogalmazott célok megvalósulását 2014 és 2020 között többek között a Széchenyi 2020 Programon belül meghatározott és az Európai Bizottság által 2015-ben jóváhagyott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében elérhető Európai Uniós támogatások segítik.

„Célunk, hogy valamennyi hálózatfejlesztési tevékenységünket gondosan összehangoljunk a szinergiák maradéktalan kihasználása, a lehető legoptimálisabb működés érdekében. Pontosan emiatt tervezési folyamataink több időt vehetnek igénybe, mivel a különböző GINOP-os beruházásainkat nem egymástól elszigetelten kezeljük, hanem komplex egészként tekintünk rájuk” – mondta el Téren Róbert, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója.

A beruházások között szerepel többek közt újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése, a lakosság szélessávú internet-elérési lehetőségeinek bővítése, valamint az intézmények hálózati hozzáféréseinek, kapcsolatainak javítása is. A fejlesztések emellett érintik a kormányzati hálózatok konszolidációját, kapacitásainak, teljesítményének növelését, a kormányzati célú hálózat területi lefedettségének és kapacitásának növelését, illetve a köznevelési intézmények vezetékes és vezeték nélküli hálózati, valamint az oktatási igények lefedéséhez szükséges szélessávú internetelérésének javítását is.

A munkálatok részeként zajlik a Szupergyors Internet Programhoz (GINOP – 3.4.1 – 2015) kapcsolódó beruházás tervezése is. A SZIP eredeti célja, hogy a nagyarányú hálózatfejlesztések eredményeképp minden magyar családnak, háztartásnak, vállalkozásnak, közintézménynek lehetősége legyen a legalább 30 Mbit/s sebességű szupergyors internet-szolgáltatás igénybevételére és hogy ez a hálózati infrastruktúra piaci szereplők bevonásával épüljön ki a még ellátatlan területeken. Az MVM NET 13 járásban nyert és kötött támogatási szerződést a hálózat megvalósítására.

Az elnyert kivitelezések megvalósításához az MVM NET hosszabbítási kérelmet nyújtott be az Irányító Hatósághoz, így a fejlesztések kiépítésének határideje 2020. szeptember 30-ra módosult az alábbi járásokban: Bajai, Keszthelyi, Körmendi, Balassagyarmati, Pásztói, Devecseri, Sümegi, Gyöngyösi, Mórahalmi, Celldömölki, Pápai, Békéscsabai, Kaposvári. Az MVM NET a felsorolt járásokban megkezdte a munkát és a vállalt határidőre be is fejezi a hálózatok kiépítését.”

Forrás:
Jelentős hálózatfejlesztési beruházások az MVM NET-nél; MVM NET; 2018. november 28.