Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatudomány

Mesterséges intelligencia: készül Észtország stratégiája

Szerző: 2018. december 3.No Comments

„Észtország stratégiát dolgoz ki a a mesterséges intelligencia használatára, a fejlesztések támogatására. A feladattal Siim Sikkut van megbízva, aki az észt kormányzat informatikai vezetője (chief information officer for the government of Estonia). A munkában támaszkodik az Ernst & Young LLP cégre. A határidő 2019 tavasza, az Európai Parlament esedékes választása előtt.

„Próbálkozhatnánk egy összehangolt, koherens terv nélkül is. De a gyors, hatékony előrehaladáshoz ki kell találnunk, hogy mit kell mozgósítani, milyen akadályokat kell eltávolítani, és milyen kísérleti programnak kell elsőbbséget adni. Ezt biztosítja a terv.”

A most alakuló nemzeti mesterséges intelligencia terv az etikai problémákra is figyelemmel lesz, és tartalmazni fog megfelelő gazdasági ösztönzőket is, hogy az észt gazdaságban növekedjen a mesterséges intelligencia használata. Választ fog adni arra is, hogy a kormányzat hogy tudja anélkül használni a mesterséges intelligenciát, hogy túlságosan függővé válna a technológiától, vagy megsértené a magánadatokat. Szó lesz benne arról, hogy meghatározott esetekben, például a nyugdíjakkal kapcsolatos ügyintézés automatizálásában, hogyan kell használni.

2019-ben már használni kívánják a mesterséges intelligenciát a munkaügyi szolgálat munkájában, a munkaerő kínálatának és keresletének összehangolásában. Sikkut szerint további alkalmazási területek lehetnek az orvostudomány területén, a bírósági hangfelvételek automatizált átírásában, az idegenforgalmi ráfordítások tervezésének finomhangolásában. A már rendelkezésre álló mesterséges intelligencia megoldásokkal is elérhető feladatokat keresnek a közigazgatás, közszektor emberi munkával elvégzett eljárásainak automatizálásához.

Az Ernst & Young LLP illetékese szerint a nemzeti cselekvési terv nélkül nem lehetne összehangolni az erőforrásokat. Ez pedig kiemelten fontos a kisebb ország számára korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások miatt.”

Forrás:
Estonia’s CIO Tackles AI Strategy For Government; Sara Castellanos; Wall Street Journal, CIO Journal; 2018. november 28.