Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődéstársadalom

Elkészült Magyarország Digitális Sport Stratégiája

Szerző: 2018. december 9.No Comments

„Már januárban dönthet a kormány a Digitális Sport Stratégiáról, melyről fórumot rendeztek az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A sportstratégia tervezete a Digitális jólét program 2.0 keretében készült el. A pénteki rendezvényen Dénes Ferenc, a Digitális Sport Tudásközpont vezetője, Fazekas Attila sportért felelős helyettes államtitkár, valamint a két szakmai partner, a Testnevelési Egyetem és a Debreceni Egyetem képviselői tartottak előadást annak különböző területeiről. Az előadások során is a digitalizáció pozitív hatásait, lehetőségeit emelték ki az előadók.

Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy külföldön egyes szövetségeknél már nem csupán egy-egy mérkőzésen vagy egyéb sporteseményen történteket elemző programokat használnak, hanem olyanokat is, melyek feladatokat javasolnak a jobb eredmény eléréséhez. Az e-sport külön téma volt a fórumon, és külön szegmensét képezi a stratégiának is. Kimutatások szerint az országban 3,5 millióan vannak, akik rendszeresen űznek digitális játékokat.

Százoldalas munka készült el, amit véleményezésre küldenek a sportági szövetségekhez, egyesületekhez, emellett pedig már egy feladatkijelölő kormányhatározat tervezete is elkészült. Gál András Levente, a Digitális jólét program szakmai vezetője bízik benne, hogy január második felében dönthet róla a kormány.

„A stratégiák fontosak, de a kormány a határozatában határozza majd meg a cselekvése kereteit, jelöli ki a feladatok felelőseit és azok végrehajtásának határideit” – jegyezte meg a DJP szakmai vezetője, aki azt is hozzátette, hogy márciusig valamennyi sportági szövetséghez ellátogatnak, és egyeztetnek velük arról, hogy sportági stratégiáikban milyen szerepet szánnak a digitalizációnak. Fontosnak nevezte, hogy a szövetségek fogékonyak legyenek, a digitalizáció beépítésében, felhasználásában pedig segít majd nekik a Digitális Sport Tudásközpont.

Fazekas Attila sportért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az Emmi szakállamtitkársága adta a szakmai hátteret a DJP keretei között kidolgozott digitális sportstratégia tervezetének kialakításához. A digitális stratégia bevezetésében rejlő lehetőségekről példaként említette, hogy cél egy olyan adatbázis kialakítása, melyen keresztül a rendszeresen szabadidősportot űzők regisztrálhatnák magukat, a regisztrációjuk segítségével egy másik adatbázisból hasznos információkat kaphatnának, melyek megkönnyítenék és segítenék a sporttevékenységüket. Mint mondta, a stratégiának négy szegmense van, a felnőtt versenysport, az utánpótlássport, a szabadidősport és az e-sport, és mind a négy esetében külön intézkedéseket javasol a tervezet”

Forrás:
Elkészült Magyarország Digitális Sport Stratégiája; SG.hu/MTI; 2018. december 7.