Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldön

Digitális Európa program: új uniós finanszírozási program a tagállamok társadalmi-gazdasági digitális átalakulásának támogatására

Szerző: 2018. december 10.No Comments

„Az EU új finanszírozási programot hoz létre, Digitális Európa néven. Az Európa társadalmainak és gazdaságainak digitális átalakulását támogatni hivatott program a tervek szerint 2021-ben kezdi meg működését. A Tanács a mai napon kialakította álláspontját („részleges általános megközelítés”) a javaslatra vonatkozóan, amelynek célja, hogy fokozza a kulcsfontosságú digitális technológiák nagybani telepítését és bevezetését.

A mai megállapodásban nem szerepelnek a költségvetési vonatkozású és horizontális kérdések, amelyek megvitatása jelenleg zajlik az EU következő, a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretéről folytatott tárgyalások keretében. Az álláspont nem tartalmaz emellett számos olyan elemet sem, amelyek a különböző tanácsi formációkban jelenleg tárgyalt, folyamatban lévő jogalkotási javaslatokhoz kapcsolódnak.

„A program hozzájárul majd annak biztosításához, hogy valamennyi polgár és vállalkozás részesülhessen a digitális átállás előnyeiben. Ösztönzi majd az olyan kulcsfontosságú területekre irányuló beruházást, mint a korszerű kiberbiztonsági eszközök és a mesterségesintelligencia-alapú innováció.”Norbert Hofer, Ausztria közlekedési, innovációs és technológiai minisztere, a Tanács elnöke

A Digitális Európa program öt területen finanszíroz majd projekteket: szuper-számítástechnika, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, korszerű digitális készségek, valamint annak biztosítása, hogy a digitális technológiákat széles körben használják a gazdaság és a társadalom egészében.

A nagy teljesítményű számítástechnika kiépítését célzó projektek finanszírozása olyan területek hasznára válhat, mint az egészségügy, a gépjárműbiztonság és a megújuló energia. Az uniós támogatással a hatóságok vagy akár a legkisebb vállalkozások is jobban hozzáférnének a mesterséges intelligenciához kapcsolódó tesztelő létesítményekhez, ami segítené a mesterséges intelligencia használatának elterjesztését. Finanszírozásban részesülne a kibervédelem és a korszerű kiberbiztonsági felszerelés is.

A program támogatni fogja a jelenlegi és a leendő munkavállalóknak, valamint a kis és középvállalkozásoknak és a közigazgatásban dolgozóknak a korszerű digitális készségek területére vonatkozó képzését. A finanszírozás hozzájárulna a közigazgatás digitális átállásához és fokozná a közszolgáltatásoknak az egész EU-ra kiterjedő interoperabilitását. A program megerősíti emellett a digitális innovációs központok hálózatát, amely a vállalkozások, különösen a kkv-k, valamint a közigazgatási szervek számára hozzáférést biztosít a technológiai szakértelemhez.

A tanácsi szöveg kifejti és pontosítja a program végrehajtását és irányítását, meghatározza például azokat az intézkedéseket, amelyeket közvetlenül, bizottsági végrehajtási jogi aktus révén, illetve amelyeket más szervnek kell végrehajtani, például közös vállalkozás keretében.

A Digitális Európa program több más, a digitális átállást támogató programot egészít majd ki. Ezek közé tartozik az Európai horizont, valamint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz digitális vonatkozásai.

A ma elfogadott szöveg képezi majd a Tanács álláspontját az Európai Parlamenttel folytatandó tárgyalások során. Ahhoz, hogy a szöveg hatályba léphessen, mindkét intézménynek el kell azt fogadnia.

A Tanács részleges általános megközelítésének szövege itt lesz elérhető.

Európai digitális egységes piac (háttér-információk)
Többéves pénzügyi keret: az uniós kiadások kialakítása (háttér-információk)
Ülések

Forrás:
Digitális Európa program – a Tanács kialakította álláspontját; Európai Tanács; 2018. december 4.