Skip to main content
gazdaságjogszakirodalomtechnika

Platformok, robotok és a jog. Új szabályozási kihívások az információs társadalomban

Szerző: 2018. december 17.One Comment

„A jogban az eszközöket a tradíció határozza meg, különösen a szilárd dogmatikai alapon álló olyan jogokban, mint a germán jogcsalád, ahová a magyar jog is tartozik. Ződi Zsolt könyve arról az ellentmondásokkal terhelt folyamatról szól, amelyben a jogrendszer alkalmazkodni próbál a technológiai fejlődéshez, a computerizálódáshoz, a robotizációhoz, a digitális társadalomhoz. Izgalmas, érdekes, magas szintű monográfia.
Sárközy Tamás
professzor emeritus
Budapesti Műszaki Egyetem

Az érintkező-súrlódó kontinentális kéreglemezek által okozott rengésekre emlékeztető módon növekszik a feszültség az információs társadalom villámgyors technológiai és intézményi átalakulásai miatt, amelyeket csak nagy késéssel követnek a kiegyenlítés és egyensúlyteremtés erői. S noha a változó gyakorlatok, viselkedések és viszonyok mögött sokféle kontrollmechanizmus áll, minden adaptációs kényszerpálya a jog számára is azonnali kihívás. Ződi Zsolt nemcsak alapos felfedezőutakat vezet e hatalmas, jogi tudásmérnökökért kiáltó törésvonal egy-egy látványosabb helyszínére (a platformok, kódok, Nagy Adatok és mesterséges intelligenciák földjére), hanem a puszta eset- és problémamustránál jóval többre vállalkozik. Metafora-értelmezésekből kiinduló terepszemlékkel segít közel férkőzni a mélyben munkáló erők természetrajzához, a megduplázódó jogrendszer felszíni formáihoz.
Z. Karvalics László
habilitált egyetemi docens
Szegedi Tudományegyetem

Ződi Zsolt jogász, jogi informatikus, a Corvinus Egyetem docense, az MTA TK Jogtudományi Intézetének munkatársa. 1991-ben végzett a Miskolci Egyetem jogi karán. 1991 és 1996 között ugyanitt tanított jogelméletet, majd 1995 és 2015 között a jogi információs iparban dolgozott különböző pozíciókban. PhD fokozatát 2012-ben szerezte a jogi adatbázisok és jogi forráskutatás témájában írott dolgozatával, amely a Gondolat Kiadónál könyv formájában is megjelent. Több mint 50 cikk szerzője. Jelenlegi kutatási területei: jogi szövegek számítógépes elemzése, jog és nyelv kapcsolata, az információs társadalom szabályozási kérdései.”

Forrás:
Platformok, robotok és a jog. Új szabályozási kihívások az információs társadalomban; Ződi Zsolt; Gondolat Kiadó; ISBN: 978 963 693 865 9; 2018