Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönművelődés

Digitális templomi persely Németországban

Szerző: 2019. január 20.No Comments

„Berlin után immár Duisburgban is adakozhatnak akár bank- vagy hitelkártya segítségével a hívők.

A Templom és Diakónia Bank (KD-Bank) által kifejlesztett új digitális persely hasonlít a hagyományos modellekre, de van néhány különbség. Amint azt Eckhard Wilms, a pénzintézet elektronikus banki szolgáltatásokért felelős szakértője elmondta, az új megoldás lehetőséget kínál arra, hogy az adakozók kiválasszák, hogy 75 centet vagy 1,50; 3, 5, 15 esetleg 25 eurót adományoznak a templomuknak. Ehhez csupán elegendő a bank- vagy a hitelkártyájukat az eszközhöz tartaniuk, megvárniuk a megerősítést, majd folytathatják az útjukat. A PIN-kód megadására nincs szükség és az egész folyamat mindössze 3-5 másodpercig tart.

A megalkotott eszközök az NFC technológia segítségével működnek. Az, hogy a bank- és a hitelkártyát elég hozzáérinteni a perselyhez, sokkal könnyebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a folyamatot. Minden tranzakció névtelen és minden egyes adomány megjelenik a folyószámlán is, ezáltal adott esetben a hatóságok számára is követhetővé válik. A szakember hozzátette, hogy jelenleg a kiválasztott közösségekben teszteket készítenek elő. Ezek nem csupán a technikáról fognak szólni, hanem annak bizonyításáról is, hogy az istentiszteleteket a jövőben nem fogja megzavarni az adakozás és az emberek elfogadják majd a digitális perselyt.

Tavaly júliusban a Berlin-Brandenburg-Oberlausitz Evangélikus Egyház vezette be az első digitális perselyt a hívek adományainak összegyűjtésére. A mostani modellt a duisburgi Megmentő templomban szerelték fel. Az épületben két készüléket helyeztek el, az egyik rögzített, a másik hordozható. Utóbbi még az okostelefonos adakozást is lehetővé teszi. Mind a rögzített, mind a mobil perselyt ellátták kijelzővel. Wilms közölte, hogy az egész rendszer működéséhez elengedhetetlen a stabil WLAN-kapcsolat, valamint, hogy a bank- és a hitelkártyák, illetve az okostelefonok támogassák az NFC technológiát.

Martin Winterberg, a duisburgi evangélikus egyházközösség lelkésze kiemelte, hogy már korábban is voltak megkeresések azzal kapcsolatban, hogy létezik-e náluk digitális adakozási lehetőség. Meggyőződése, hogy ez a trend folytatódni fog, ezért akarják az egyházközösségük tagjainak párhuzamosan felkínálni a készpénzes és a készpénz nélküli adományozási lehetőséget. A digitális persely hivatalos üzembe állítására a január 20-án, délelőtt 10 órakor tartott istentiszteleten kerül sor. Kíváncsiak arra, hogy miként fogadják a hívők az újítást.

Dr. Ekkehard Thiesler, a KD-Bank vezetője hangsúlyozta, hogy a digitális persely kiválóan beleillik a digitalizálási stratégiájukba. Más európai országokban, különösen Skandináviában a készpénz egy ideje visszaszorulóban van és a digitális fizetés válik egyre inkább szabvánnyá – az adakozásban is. Neki személy szerint is fontos az, hogy a technika egyszerűen használható legyen és ne zavarja meg az istentiszteletet.”

Forrás:
Digitális persely a templomban; SG.hu; 2019. január 19.