Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Több mint négymillióan használják az e-személyit

Szerző: 2019. január 26.No Comments

„A bevezetéstől számítva három év kellett ahhoz, hogy a kiadott e-személyik száma meghaladja a négymillió darabot – közölte tegnap a Belügyminisztérium. A tárca számításai szerint az elektronikus csipet is tartalmazó személyazonosító igazolványok egymásra rakva közel négyszer olyan magasak lennének, mint a Kékestető, egymás mellé helyezve pedig légvonalban Hegyeshalomtól egészen Nyíregyházáig érnének el.

Az okmány egyébként a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeknek is megfelel: tárolóeleme biztonságát, az adatok jogosulatlan felhasználástól való védelmét az okmányhoz tartozó PIN-kódok biztosítják. Az új típusú személyigazolvány az egészségügyi ellátásban, több közösségi közlekedési szolgáltatónál már használható. Csipje egyebek mellett akár két, vész esetén hívandó telefonszámot is tárol. A lakosság köré­ben az e-személyi bevezetésének fő célja az egyszerűbb és gyorsabb e-ügyintézés lehetőségének megteremtése, amely ráadásul minden eddiginél nagyobb biztonsággal történik.

Az egészségügyi alkalmazottak azon csoportjának kötelező e-személyi kiváltása, akik betegadatot fognak továbbítani az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér felé. Tehát az eszköz a kórházakban és a járóbeteg-szakellátó intézményekben az orvosok, a háziorvosok, asszisztenseik, illetve a patikai dolgozók részére szükséges.

Az e-személyit okmányirodai és kormányablak-ügyfélszolgálatok bármelyikében igényelhetjük. Az ügyintézéskor be kell mutatni a személyazonosságot igazoló érvényes vagy egy éven belül lejárt okmányt. Az új eszköz érvényességi időtartama 18 év felettieknek hat, a 12–18 év köztieknek pedig három év, míg a 12 alattiaknak három esztendő, illetve legkésőbb a 12. életév betöltésének időpontja lehet.”

Forrás:
Több mint négymillióan használják az e-személyit; Tar Hajnalka; Magyar Idők; 2019. január 25.