Skip to main content
gazdaságinformáció rövideninformatikaközigazgatás: külföldönszakirodalomtechnikatudomány

A héten olvastuk: mesterséges intelligencia – 2019. január 28.

Szerző: 2019. január 28.február 11th, 2024No Comments

Új intézet Münchenben a mesterséges intelligencia etikai problémáinak tanulmányozására a Facebook támogatásával
6,5 millió eurót biztosít egy ötéves időszakra, hogy a Müncheni Műegyetem Munich Center for Technology in Society nevű szervezetén belül létrejöjjön az intézet (Institute for Ethics in Artificial Intelligence). A döntésben szerepet játszott az, hogy Németország aktív szerepet tölt be a mesterséges intelligenciával kapcsolatos problémákra adott etikai, szabályozási válaszok kidolgozásában.
Facebook and the Technical University of Munich Announce New Independent TUM Institute for Ethics in Artificial Intelligence; Facebook; 2019. január 20.
Neues Forschungsinstitut für Ethik in der Künstlichen Intelligenz; TUM – Technische Universität München; 2019. január 20.
Warum Facebook ein Institut für Ethik in München finanziert; Chris Köver; netzpolitik.org; 2019. január 21. (szkeptikus kommentár)

A mesterséges intelligencia irányítása – térképen
A Nesta nevű angol, közpénzből finanszírozott nemzetközi innovációs alapítvány feltérképezi a mesterséges intelligencia övező szak/politikai teret.
Az irányítás (governance) kifejezésen az alábbiakat értik: nemzeti stratégiák, szabályozások, szabványosítási törekvések, etikai útmutatók, ajánlások. Adatbázisba van rendezve, térképen is megjeleníthető módon.
Launching a new pilot to map AI governance; Nesta; 2019. január 22.
Bár nincs öszeköttetésben a Nesta programjával, de hasznos háttér lehet: AI Governance: A Research Agenda; Allan Dafoe; Governance of AI Program, Future of Humanity Institute, University of Oxford 2018. augusztus 27. (PDF)

Szingapúri javaslat: Modell Keretrendszer a Mesterséges Intelligencia Irányítására
A szingapúri adatvédelmi hatóság társadalmi vitára bocsátotta a mesterséges intelligencia fejlődésével és alkalmazásával kapcsolatos etikai, politikai problémák kezelésére kialakítandó szabályrendszerre tett javaslatát.
Singapore releases AI model governance framework at World Economic Forum; The Business Times; 2019. január 23.
A Proposed Model Artificial Intelligence Governance Framework; Personal Data Protection Commission; 2019. január (PDF)

Mesterséges intelligencia: visszatekintés a Google 2018-as eredményeire
A Google kutatási részlege átfogó tematikus áttekintést adott arról, hogy 2018-ban mivel foglalkoztak a mesterséges intelligencia területén. Talán nem véletlen, hogy a hagyományos témákat megelőzve, a felsorolás az etikai és társadalmi kérdésekkel kezdődik.
Looking Back at Google’s Research Efforts in 2018; Google AI Blog; 2019. január 15.

A mesterséges intelligencia kutatásának 25 éve arra utal, hogy a mélytanulás korszaka a végéhez közeledik
Legalábbis erre a következtetésre jutottak a MIT Technology Review munkatársai. Elemezték az arXiv () nevű ismert tudományos repozitórium minden tételét a „mesterséges intelligencia” szekcióból, összesen 16.625-öt. Pontosabban a kivonatokat. A szóhasználat alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a mélytanulás népszerűsége csökken, a megerősítéses tanulásé növekszik.
We analyzed 16,625 papers to figure out where AI is headed next; Karen Hao; MIT Technology Review; 2019. január 25.

A mesterséges intelligencia kihívásai az Európai Unió polgárai és fogyasztói számára
Az Európai Parlament tagjai számára készített tájékoztató a mesterséges intelligencia szabályozásával foglalkozik. Nevezetesen azzal, hogy hogyan lehet a mesterséges intelligencia előnyeit biztosítani úgy, hogy közben megtartják az európai értékek és elvek szellemét. A dokumentum jogi szempontú, az adat- és fogyasztóvédelemre összpontosít.
Artificial Intelligence: Challenges for EU Citizens and Consumers; Giovanni Sartor; European Parliament, Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies, Directorate-General for Internal Policies; 2019. január 24.

A következő uniós költségvetés innovációs potenciálja
Nem specifikusan a mesterséges intelligencia elemzés tárgya, viszont a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokra és üzleti tevékenységre erős hatást fog gyakorolni a 2021-2027 közötti évek évek uniós kölstégvetése – legalábbis az Európai Unió tagországaiban.
The Innovation potential of the EU Budget 2021-2027; Adriaan Schout, Herman Beun, Marloes van Schaik; Clingendael Institute; 2019. január 21. (PDF)

Úgy tűnik, hogy az informatikai óriásvállalatok lesznek a „Nagy Testvér” szerepének megvalósítói
A mindent látó, mindenről tudó kínai állam amerikai megfelelője a Google, Facebook, Amazon és társai.
Is Big Tech Merging With Big Brother? Kinda Looks Like It; David Samuels; Wired; 2019. január 23.