Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Az idén felvételiző diákoknak ügyfélkapus regisztrációra van szükségük a jelentkezésük leadásához

Szerző: 2019. február 3.No Comments

„Sokan értetlenül állnak a tény előtt, hogy a végzős középiskolásoknak ügyfélkapu-regisztrációra van szükségük a felvételihez. Megkerestük a szaktárcát, hogy megtudjuk, ez miért van így.
Az idén felvételiző diákoknak ügyfélkapus regisztrációra van szükségük ahhoz, hogy leadják a jelentkezésüket. Ehhez iskolaidőn kívül el kell menniük egy kormányablakba és regisztrálniuk kell magukat – jelezte a napokban több olvasónk. Megkerestük ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy megtudjuk, miért van erre szükség. A szaktárca válaszában azt írta: az elektronikus eljárás, mint az ügyintézés elsődleges módja a felsőoktatási felvételi eljárások esetében is jellemző, a pótfelvételinél (bizonyos kivételeket leszámítva) az eljárás egésze elektronikus. Hozzátették, a felsőoktatási felvételi eljárások menetét és eljárásrendjét szabályozó rendelkezések a diákok számára jelenleg csak alternatív lehetőségként kínálják fel az ügyfélkapun keresztüli ügyintézést és a felvételi jelentkezésük hitelesítését.
Az ügyfélkapus regisztrációnak, amely már 2006 óta létezik, egyetlen célja van: felváltani a papír alapú ügyintézést, csökkentve a bürokrácia mértékét az Oktatási Hivatalban. Emellett biztosítja a gyors és egyszerű ügyintézés lehetőségét is. A felsőoktatási felvételi jelentkezés hitelesítése egyébként jelenleg két módon lehetséges:
* postai úton (papír alapon),
* és elektronikus formában (ügyfélkapun keresztül).

A hitelesítésre a jelentkező személyének azonosítása miatt van szükség, ami az ügyfélkapus ügyintézés során automatikus, emellett bárhonnan könnyen, gyorsan és – a postai lehetőséggel szemben – költségmentesen megtehető.

„Az ügyfélkapus eljárás során a tévedés és a hitelesítő adatlap elkallódása is kizárt, a beküldés módja biztonságos, a beküldő személye egyértelműen azonosítható a „küldemény” pedig biztosan eljut a címzetthez” – írta a minisztérium. Hangsúlyozták: a felsőoktatási felvételi eljárások lebonyolításáért felelős Oktatási Hivatal biztosítja a modern, európai szintű ügyintézésnek ezen formáját valamennyi jelentkező számára.”

Forrás:
Felvételi előtt irány a kormányablak!; Latyák Balázs; Világgazdaság; 2019. január 31.