Szólj hozzá a kormányok éghajlatvédelmi terveihez!

„Tizenegy európai civil szervezet, számos helyi önkormányzat és kutató indít ma el egy PlanUp nevű projektet, amely az uniós országok kormányait segítik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A növekvő hőmérséklet és az ezzel járó szárazság miatt csökken a terméshozam, a vízellátás, nő az erdőtüzek kockázata. A globális felmelegedés állatfajok jövőjét is veszélyeztetheti – Magyarországon kipusztulhat a középhegységek hűs vizeiben élő szalamandra vagy a vidra. Néhány várható fejlemény, ha nem teszünk valamit a szemünk előtt zajló éghajlatváltozás ellen:

„Amennyiben nem sikerül a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartani, akkor a szélsőséges időjárási események sorozatosan sújtják majd a mezőgazdaságot is, ami az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez vezethet. A rendkívül hőség és szárazság sújtotta területekről pedig olyan migrációs hullám indul el, ami mellett az eddigi migrációs válság eltörpül” – jelentette ki Kovács Lajos, a projekt megvalósításában közreműködő Klímabarát Települések Szövetségének elnöke.

Ezért a ma induló PlanUp projekt keretében 11 európai szervezet, helyi önkormányzat és számos kutató arra kérik az állampolgárokat, osszák meg véleményüket az éghajlatváltozással kapcsolatban. A nemzetközi honlapon szavazást és fórumokat is indíthatnak energiával és éghajlattal kapcsolatos kérdésekről. A projekt hazai koordinátora a Levegő Munkacsoport. „Projektünk jó lehetőség a hazai lakosság számára, hogy értesüljön a kormány éghajlatváltozással kapcsolatos terveiről és a civil mozgalmak álláspontjáról. A magyar lakosok így saját maguk is megítélhetik, elegendőnek tartják-e a tervezett lépéseket vagy sem” – mondta Szegő Judit, a szervezet éghajlatvédelmi projektvezetője.

A PlanUp projektet koordináló Karbonpiac-Figyelő (Carbon Market Watch) szervezet szakpolitikai referense, Agnese Ruggiero elmondta: „A Nemzeti Energia és Klímatervek hatékony kialakítása az egyik legfontosabb lépés az Európa Unió 2050-ig tartó éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásainak megvalósításában. A PlanUp bevonja a társadalmat, hogy a tervek valóban hatékonyak és végrehajthatóak legyenek.”

A tervek, amelyeket ez év végéig kell elkészíteniük az EU tagállamainak, a 2021-2030-as időszakra irányoznak elő olyan intézkedéseket, amelyekkel nagymértékben csökkentik a légkört károsító anyagok (mindenekelőtt a szén-dioxid) kibocsátását. Ezt egyebek mellett a mezőgazdaság környezetbarátabbá tételével, a közösségi közlekedés fejlesztésével és az épületek korszerűsítésével kell elérni.”

Forrás:
Szólj hozzá a kormányok éghajlatvédelmi terveihez!; Levegő Munkacsoport; 2019. január 31.

A bejegyzés kategóriája: környezetvédelem, közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.