Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarművelődés

Digitális jövő – a változás elkezdődött: informatikai konferencia a Kodolányin

Szerző: 2019. február 4.No Comments

„„Digitális jövő – a változás elkezdődött” elnevezéssel rendezte meg a II. Békés Megyei Informatikai Konferencia és Kiállítást a Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központja pénteken. A konferencia keretében a PC Trade System Kft.-vel közösen ingyenes bemutatókkal egybekötött szakmai napot is rendeztek, ahol a legkorszerűbb informatikai eszközöket, drónokat, legórobotokat, de innovatív járműveket, a jövő hajtányait is működés közben csodálhatta meg az érdeklődő közönség.

A vendégeket dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központja igazgatója köszöntötte, aki úgy fogalmazott: céljuk, hogy Orosháza az újítást, innovációt támogató Kodolányi János Egyetem révén felkerüljön az egyetemi városok térképére.

– Helyet kellene cserélnünk, mert önök sokkal többet tudnak az informatikáról, digitalizációról, robotizációról, mint a mi korosztályunk – nyerte meg a hallgatóságot már első mondatával Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott megnyitó beszédében kiemelte: a gőzgép feltalálása óta a digitalizáció az, amely újból alapjaiban rendezi át a gazdaságot, a társadalmat, környezetünket, családi és emberi viszonyainkat egyaránt. És ez nem egy jövőbeli képzelgés, hanem a jelen valósága, amihez egyéni, közösségi, kormányzati és nemzeti szinten egyaránt alkalmazkodnunk kell.

Takács Árpád azt is nyomatékosította, hogy az IT fejlesztésekre fordított összegek nem csupán megtérülnek, hanem mintegy háromszoros eredménynövekedést hoznak a vállalkozások számára is. A kormány ezért kiemelten kezeli és támogatja a vállalkozói szektor ez irányú fejlesztéseit. A kormánymegbízott az egyéni felelősséget hangsúlyozva beszélt az adatvédelem, az információbiztonság kérdésköréről és a kritikus infrastruktúrák védelmének fontosságáról is.

Köszöntötte a résztvevőket Várfi András, a Békés megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke és dr. Orosz Tivadar is. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmazott, a megyei gazdaság tartós fejlődésének kulcskérdése, hogy miként alkalmazkodik a digitális jövőhöz.

– A robotizáció, a digitalizáció a gazdaságban kulcsfontosságú, a költséghatékonyságot, a termelékenységet és a gazdaságosságot egyaránt befolyásoló tényező. Forradalmi változások előtt állunk. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felismerve ennek égető szükségességét a mesterséges intelligenciát fejlesztő projektet indít, s ennek támogatását kéri javaslatában a kormánytól is – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Orosz Tivadar.

„Tudás csak az, ami forráskódba átírható, minden más emberi aktivitás, művészet.” – idézte az algoritmusértelmezés atyjaként emlegetett Donald Ervin Knuth, a Stanford Egyetem professor emeritusa szavait köszöntőjében dr. Pitlik László. A Kodolányi János Egyetem Informatikai Tanszéke vezetője azt is elmondta, hogy az egyetem benyújtotta az agrár-informatika és az IT-biztonságtechnika szakok indítására irányuló kérelmét, ennek jóváhagyására várnak, hogy elindíthassák a hiánypótló képzéseket.

Az intézmény aulájában a kormánymegbízott kipróbálta a Csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai által épített, szél és népenergiával egyaránt működő elektromos autót is.

A csorvási diákok Murvai József (66) nyugdíjas technika – számítástechnika szakos tanár vezetésével, az alma mater falai között több mint három évtizede, 1988-ban életre hívott Edison Klub berkein belül, részint a Nemzeti Tehetség Program pályázati forrásainak felhasználásával, építették meg a járgányt.

Alkalmi szóvivőjük, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium padjait végzősként koptató, hajdan maga is Edison Klub tag csorvási Szluka András azt is elmondta, hogy az általuk konstruált öko-autó másodpercenként 2 méter, óránként 7 kilométer megtételére képes és jó tucatnyian dolgoztak a megvalósításán. Munkájukat a katalán fővárosban a Pal Robotics fejlesztőmérnökeként dolgozó, ugyancsak csorvási születésű és hajdanán Edison Klubos Szabados László villamosmérnök is segítette – tudtuk meg zárszóként.”

Forrás:
Digitális jövő – a változás elkezdődött: informatikai konferencia a Kodolányin; Békés Megyei Kormányhivatal; 2019. február 1.