Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Akár ötvennel több további egészségfejlesztési iroda is létrejöhet

Szerző: 2019. február 10.No Comments

„A 116 egészségfejlesztési iroda (efi) számát szeretnék legalább 160-ra növelni – mondta a Világgazdaságnak Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektjének szakmai vezetője egy szakmai fórumon.

Ezzel a számmal ugyan még nem tudják az országos lefedettséget garantálni, de közelítenek ahhoz, hogy Magyarországon minden járásban egyenlő eséllyel elérhetők legyenek az egészségfejlesztési szolgáltatások.
Mint mondta, az efik létrehozásának célja, hogy közösségi alapú szolgáltatást nyújtsanak vagy szervezzenek meg például munkahelyeken, iskolákban, civil vagy egyházi szervezetek közreműködésével. Fontos, hogy a lakosságot meg tudják győzni az életmódváltás szükségességéről; az Európai Unió 28 tagállamának mintegy kétharmadában a születéskor várható élettartam nyolcvan év vagy több, míg Magyarországon 76 év. Az efik kapcsán Oroszi Beatrix kiemelte, hogy 2012-ben indult a program hatvan irodával, ami már-már megduplázódott, Budapesten egy tucat efi van.

A prevencióban a háziorvosok tudják a legtöbbet tenni, hiszen ezen a szinten a legtöbb az orvos-beteg találkozó, a lakosság még mindig a háziorvosában bízik leginkább – mondta a fórumon Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Mint hozzátette, a háziorvosi praxisközösségeknek meghirdetett 5,8 milliárd forintnyi pályázatnak az a célja, hogy nőjön az egészségben eltöltött évek száma, de feladat az is, hogy felmérjék a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek rizikófaktorait, a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőket.

A praxisközösségek 50-80 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.
Az egészségfejlesztésre számottevő forrásokat fordít a kormány. A kiemelt programoknak köszönhetően tíz év alatt már egy évvel nőtt Magyarországon a várható élettartam – erről Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára beszélt. Az új pályázatban számítanak a háziorvosokra és a velük együtt dolgozó szakemberek együttműködésére, közösen az egészségfejlesztési irodákkal, illetve az önkormányzatokkal.”

Forrás:
Akár ötvennel több egészségfejlesztési iroda is létrejöhet; Koncsek Rita; Világgazdaság; 2019. február 6.