Skip to main content
egészségügyinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Tetemes kiadások a gyógyszergyáraknak: mostantól egyedi kóddal azonosítják a legtöbb gyógyszert a patikákban és a kórházakban

Szerző: 2019. február 10.No Comments

„Szombattól hatályba lép az az uniós rendelet, amely előírja, hogy minden vényköteles gyógyszert biztonsági kóddal lássanak el. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szerint az új rendszer nagy terheket ró a hazai gyógyszergyártókra és rontja a versenyképességüket.
A rendelet értelmében két változás lesz a gyógyszeres dobozokon: a manipulálás elleni eszköz a csomagolás sértetlenségét garantálja, a két dimenziós kódot pedig a gyógyszerészek ellenőrzik majd – mondta a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke.

„Ez a két elem újabb garanciát jelent arra, hogy az eleve biztonságos hazai gyógyszerellátás még biztonságosabb legyen” – fogalmazott Illés Zsuzsanna.

Szerinte a betegeknek a változásból nem származik kellemetlenség, ha a rendszer mindent rendben talál a készítménnyel kapcsolatban, a kód leolvasása a másodperc tört részét veszi igénybe.

A szakértő elmondta: bár a hamisított gyógyszerek komoly veszélyt jelentenek az egészségre, a zárt magyar ellátórendszer azonban eddig is biztonságos volt.

„Ez egy plusz kiegészítő garanciális elem” – tette hozzá.

Illés Zsuzsa szerint a hazai gyógyszergyártóknak közel 20 milliárd forintos beruházást jelentett a gyártósor felkészítése az egyedi azonosító dobozra nyomtatására. Ki kellett építeni továbbá egy olyan informatikai rendszert, ami alkalmas a különböző telep- és gyártóhelyek közti adatforgalom biztosítására. Az éves fenntartási költség pedig elérheti a 4-6 milliárd forintot. Ez a teljes hazai iparág versenyképességére negatívan hat – hangsúlyozta az igazgatóság elnöke.

Mennyit fizetett a Richter?
Körülbelül 7 milliárd forintot fordított eddig a Richter arra, hogy megfeleljen az Európai Unió valamennyi tagállamát érintő, 2019 februárjától hatályos szabályozásnak, amely előírja, hogy biztonsági kóddal lássák el a vényköteles gyógyszereket. Emellett kapacitásbővítésre és kapacitások kihelyezésére is szükség volt a társaságnál – mondta Orbán Gábor, a gyógyszergyár vezérigazgatója.

A HUMVO tavaly nyár óta azon dolgozott, hogy több mint 2500 végpontot csatlakoztasson az európai központhoz.”

„..A két biztonsági elemet vezettek be a gyógyszerek eredetiségvizsgálatára: a már említett egyedi azonosítót és az úgynevezett manipulálás elleni eszközt (dézsmazárat).

Az utóbbi a doboz sértetlenségét garantálja, az azonosító pedig egy kétdimenziós kódban elhelyezett adatsor, amely minden egyes dobozon egyedi, és amelynek adattartalmát elsősorban a gyógyszerészek és gyógyszer-nagykereskedők ellenőrzik.

Az adatok ellenőrzéséhez szükség van az európai gyógyszerellátási lánc digitalizálása, vagyis uniós és tagállami szinten üzemeltetett, egymással összekapcsolt adattároló rendszereket létrehozására. Ezek együttesen alkotják az európai gyógyszer-azonosítási rendszert…”

Forrás:
A teljes hazai gyógyszeripar versenyképességére kihat az új EU-s rendelet; InfoRádió; 2019. február 8.
Megváltoznak a gyógyszeres dobozok; Infostart / MTI; 2019. február 9.