Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönművelődéstársadalom

Börtönbüntetésüket töltő elitélteket képeznek ki programozónak Angliában

Szerző: 2019. március 24.No Comments

„A mesterséges intelligenciák és a kismamák után hamarosan újabb konkurensekkel kell majd szembenézniük a programozóknak a fejlesztői munkákért folytatott versenyfutásban – legalábbis Nagy-Britanniában. A szigetország kormányzata ugyanis egy olyan új programot akar bevezetni, aminek keretében a büntetésüket börtönben töltő elítélteket is fejlesztővé képzik át, előbbi végrehajtási ideje alatt.

A programban a tervek szerint ugyan az elítéltek közül csak egy előzetes szűrésen átesettek vehetnek majd részt, akik azonban nem csak egy szokásos gyorstalpalót fognak kapni. A tervek szerint ugyanis a fejlesztés alapjainak elsajátítását követően a börtönlakók valós életbeli projekteken dolgozhatnak majd, külső ügyfelek részére, szakértők bevonásával és segítségével; az így megkeresett pénzt pedig részben a program bővítésére fogják fordítani. A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy az elítéltek számára egy olyan képesítést biztosítson, amivel azok szabadulásukat követően a legális munka világában is viszonylag könnyen elhelyezkedhetnek majd. Jelenleg sajnos több mint minden második (55%) közülük ugyanis valójában a bűnözés világába tér vissza büntetése után, ahonnan idővel jellemzően ismét a börtönökbe viszik vissza őket.Az új, unortodox programozóképzést egyelőre két brit börtönben kezdik majd meg, de ha a program sikeresnek bizonyul, további büntetés-végrehajtási intézményekre terjesztik majd ki azt, a brit börtönrendszert gyakorlatilag egy óriási „fejlesztőgyártó” konglomerátummá átalakítva.”

Forrás:
Fegyencek vehetik el a programozók munkáját hamarosan; Prog.hu; 2019. március 18.
Prisoners in England to be taught code; BBC News; 2019. március 15.
A magyar cikkből kimaradt:
Egy amerikai kísérletet tekintenek mintának (Last Mile project, San Quentin és The Last Mile (prison rehabilitation program), Wikipédia). Ennek keretében csaknem 500 egykori elitélt kapott átképzési lehetőséget, programozni tanultak meg. Közülük senki nem lett visszaeső, miközben országosan az elitéltek 55%-a kerül ismét börtönbe. A programban résztvevő elítélteknek komoly munkával kellett bizonyítaniuk, hogy értelmileg és érzelmileg komolyan hajlandók javítani az állapotukon.