Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalom

Szép új digitális világ? – A pénzügyi technológia és az információ hatalma

Szerző: 2019. március 30.április 1st, 2019No Comments

„A tanulmány, középpontjában a FinTech fejlődésével, azt járja körül, hogy a jelenség hogyan értékelhető és kezelhető az egyes kiválasztott régiókban, az Európai Unióban, Kínában és Magyarországon. Az alapvető kérdések: Hogyan tudnak a szabályozók lépést tartani a gyors fejlődéssel? A szabályozás támaszkodhat-e egy pontos FinTech-definícióra, és biztosíthatók‑e az egyenlő versenyfeltételek a bankok és a FinTech startupok számára? Milyen kockázatokkal kell számolni, és hogyan kezelheti ezeket a felügyelet és a szabályozás? Megállapítható, hogy a FinTech egy „forradalmi” folyamat első lépése, és a jelenség meghatározása igen tág és folyamatosan változik. A szabályozóknak és felügyeleti hatóságoknak úgy kell alakítaniuk a feltételeket, hogy a hagyományos bankokra és a FinTech vállalatokra egyenlő versenyfeltételek érvényesüljenek, és azonos legyen a kockázatkezelésük. Minden szereplőnek megvan a maga felelőssége, beleértve a központi bankokat, a szabályozó- és a felügyeleti hatóságokat, a hagyományos bankokat, a fogyasztókat és a FinTech vállalatokat. Az információ hatalom, és számos közgazdász azt állítja, hogy a digitális az új normalitás. Tanulmányunkban részben igazoljuk a megállapítás első felét, és kérdőjelet teszünk a második fele után. ”

Forrás:
Szép új digitális világ? – A pénzügyi technológia és az információ hatalma; Kerényi Ádám, Müller János; Hitelintézeti Szemle; DOI: 10.25201/HSZ.18.1.53318. évf., 1. szám; 2019. március, 5–33. o. (.pdf)
Lásd még korábbi cikkünket: A FinTech-jelenség hatása − Radikális változás zajlik a pénzügyi szektorban?; Kerényi Ádám, Molnár Júlia; Hitelintézeti Szemle; 16. évf. 3. szám; 2017. szeptember