Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalomtársadalom

Big Spatial Data: lehetőségek, kihívások és tapasztalatok

Szerző: 2019. április 6.No Comments

„Az utóbbi évek egyértelmű trendje, hogy a kvantitatív elemzések már nemcsak a tradicionális statisztikai adatforrásokra építenek, hanem azokra a nagy mennyiségben, sebességben és változatosságban keletkező új adathalmazokra is, amelyeket a szakma átfogóan csak Big Data állományoknak nevez. Ezeket a forrásokat a területi kutatók egyre intenzívebben használják, ám ennek ellenére még korántsem kiforrott a Big Spatial Data állományok, azaz a térbeli tartalommal bíró és hatalmas mennyiségben keletkező adatok kezelésének és feldolgozásának módszertana. A tanulmány célja a Big Spatial Data állományokkal kapcsolatos fogalmak és lehetőségek rendszerezése, valamint a kapcsolódó kihívások és kritikák áttekintése. Az elméleti részek után a tanulmány egy ismert közösségi oldal adatainak, egy magyarországi bank geolokalizált tranzakciós adatainak, továbbá egy mobilszenzoros nyomkövető-alkalmazás adatainak gyakorlati elemzésével ismerteti a Big Spatial Data állományok analitikai lehetőségeinek és kihívásainak részleteit.”

Forrás:
Big Spatial Data: lehetőségek, kihívások és tapasztalatok; Jakobi Ágnes; Területi Statisztika; DOI: 10.15196/TS590101; 59. évfolyam, 1. szám; 2019; 3–26. oldalak (.pdf)
(A „Big Data a területi kutatásokban” címmel rendezett konferencián, 2018. február 27-én tartott előadás szerkesztett változata.)