Skip to main content
információ rövidenInternetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikamédiapolitikai informatikaszakirodalom

A héten olvastuk: digitális diplomácia – 2019. április 15.

Szerző: 2019. április 15.No Comments

Az Európai Unió közdiplomáciája
Nehéz helyzetben van az Unió, amikor egy egységes, koherens közdiplomáciát akar kialakítani, egységes globális üzentekkel, mert az egyes nemzeti sajátosságok, a rájuk épülő nemzeti üzenetek ez ellen dolgoznak.
A tanulmányban tárgyalják a viszonylag új uniós Globális Stratégiát, számos esettanulmányt, az eredmények mérésére és az uniós közdiplomácia erősítésére tett javaslatokat.
EU Public Diplomacy: Adapting to an Ever-Changing World. Bianca Baumler, USC Center on Public Diplomacy , 2019 (.pdf)

A városi diplomáciát támogató megbízható keretek
A nemzeti szint alatti, városok által folytatott élénk diplomáciai tevékenység alapvető eszköz arra, hogy a városok boldoguljanak a globalizált világban. 13 amerikai város részvétel lefolytatott műhelymunka eredménye a jelentés. Három területen foglalja össze a tudnivalókat: a városi diplomácia funkciói, megoldandó problémái, jövőt megalapozó új gyakorlatai.
Building a Robust Capacity Framework for U.S. City Diplomacy. Jay Wang, Sohaela Amiri, USC Center on Public Diplomacy, 2019 (.pdf)

Facebook a diplomáciai munkában: nincs mindenre érvényes megoldás
Hollandia külügyi szervezete 131 Facebook-oldalt tart fenn 105 országban.
Nincs központilag (Hágából) meghatározva, hogy az egyes követségeknek mit kell mondaniuk a Facebook-on, vagy más online csatornán. Ez rájuk van bízva. Ehelyett tanácsokat és eszközöket adnak, rögzítik az egyes követségek online tevékenységét. Modern adatelemzési módszerek alkalmazásával képet alkotnak arról, hogy az egyes külügyi szerveztek mennyire sikeresen használják a Facebook-ot. Van egy központilag kidolgozott egyszerű útmutató, mely 10 lépésben logikus és átgondolt keretet ad az online tevékenység megvalósításához.
No ‘one size fits all’ solution on Facebook. Twiplomacy

A State Department belép a digitális korba, hogy hatásosabban küzdjön a félretájékoztatás ellen
Az amerikai külügyminisztérium nem arról volt híres, hogy emberei szakértő módon használják a legújabb technológiai eszközöket. Most ez változni látszik. Az utóbbi 20 év egyik legfontosabb szervezeti eseményeként összevonják a minisztérium két kommunikációs egységét. Az egyik hagyományosan a belföldi kommunikációért felelt, a másik a külföldi közdiplomáciai tevékenységért. A két terület szigorúan el volt választva. Azonban a globális médiatérben ezek a megkülönböztetések egyre kevésbé tarthatóak – szól az indoklás. Hiszen példának okáért az orosz média erőteljesen jelen van az Egyesült Államokban is. Az orosz és kínai hatással szembeni sokkal határozottabb fellépés pedig ennek az összevonásnak bevallott célja.
State Department to take a step into the digital age in effort to counter disinformation. Washington Post

Összeállította és szemlézte: dr. Nyáry Gábor