Skip to main content
jogközigazgatás: külföldön

Algoritmikus elszámoltathatóság: Felelőssé tenné algoritmusaikért a szoftverfejlesztő cégeket egy új amerikai törvényjavslat

Szerző: 2019. április 15.No Comments

„Három amerikai szenátor egy olyan új törvényjavaslattal állt elő, ami felelőssé tenné algoritmusaikért az azokat kifejlesztő vállalkozásokat. Az „Algorithmic Accountability Act” (AAA) értelmében tilos lenne „pontatlan, nem fair, elfogult vagy diszkriminatív” döntéseket hozó algoritmusokat építeniük és használniuk – e szabály megsértése esetén pedig bíróság előtt kellene felelniük ezért.
A törvény kötelezné arra a hatálya alatt működő cégeket, hogy folyamatosan önvizsgálatot végezzenek adatfeldolgozó rendszereiken, és ha azokban a fenti, tiltott elfogultságot vagy diszkriminációt tapasztalnak, kijavítsák ezeket. Ha pedig ezeket elmulasztják, polgári peres eljárás lenne kezdeményezhető ellenük, amiben pusztán már emiatt is súlyos kártérítések megfizetésére lennének kötelezhetők.A törvény ugyanakkor nem vonatkozna mindenkire, csak azokra a vállalkozásokra, amik éves bevétele eléri vagy meghaladja az 50 millió dollárt, vagy több mint 1 millió ügyféllel rendelkezik, függetlenül bevételétől. Utóbbi egyébként viszonylag alacsony lécet képez, hiszen 1 millió látogatót akár egy relatív kicsi weboldal is össze tud hozni akár egyetlen év alatt is – így rengeteg online szolgáltatás is érintett lehetne az új szabályozás által.Az új törvényjavaslatot több civiljogi és technológiai szervezet is támogatja, de értelemszerűen az amerikai törvényhozástól függ majd, hogy abból tényleg – és ha igen, milyen végső formában – lesz -e törvény belőle.”

Forrás:
Felelőssé tenné algoritmusaikért a szoftverfejlesztő cégeket egy új törvény; Prog.Hu; 2019. április 12.