Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönszervezet

Ömlenek a dollármilliárdok a digitális transzformáció (DX) előnyeinek kiaknázására

Szerző: 2019. április 29.No Comments

„Hatalmas pénzeket mozgat meg az elkövetkező években az, hogy a vállalatok igyekeznek minden területen kihasználni a technológiában rejlő lehetőségeket.

Idén már bőven meghaladja majd az 1000 milliárd dollárt az a beruházási érték, amelyet a világ cégei azért költenek el, hogy felkészültebben küzdhessenek a vásárlók kegyeiért. A digitális transzformációba (DX) öntött milliárdoktól az üzleti modellek átalakításán át a személyre szabható tömegtermékek, szolgáltatások előállításán keresztül a szervezet működésének új szintre emeléséig sokféle eredményt remélnek a vállalatok. Ugyan a pénzköltés önmagában nem garancia a sikerre, de az biztos, hogy első lépésnek megteszi.

Ezernyi milliárd
Az amerikai piackutató IDC friss tanulmánya szerint 2019-ben globálisan 1180 milliárd dollárt fordítanak a vállalatok arra, hogy a küszöbön álló posztdigitális korszak elvárásainak mindinkább képesek legyenek megfelelni. Igaz, hogy már tavaly sem volt kevés ez a tétel, de a jósolt bővülés megközelíti a 18 százalékot. Négyéves távlatban pedig 6000 milliárd dolláros területet emlegetnek a kutatók.

A tét emelése gyakorlatilag az összes fontosabb szektor esetében megfigyelhető: nagyjából 15-20 százalékkal emelkednek ezek a kiadások éves szinten. A legélénkebb „átalakuló” a pénzügyi szektor, ahol a 2017-től 2022-ig terjedő periódus alatt több mint 20 százalékos éves átlagos növekedést prognosztizál az IDC.

Összegszerűleg idén (is) a digitalizáció előnyeit leggyorsabban kamatoztatni képes gyártóipar költ a legtöbbet DX-szel kapcsolatos projektekre. A diszkrét gyártás területén érdekelt vállalkozások 221,6 milliárdot, a folyamatelvű gyártók pedig további 124,5 milliárdot fordítanak működésük technológiai alapú fejlesztésére. Itt az okos gyártást lehetővé tevő megoldásokon át a különböző automatizációt fokozó projektekig számtalan feladat kerülhet fel a listára.

Ami a megrendelések technológiai összetételét illeti, a hardverek és szolgáltatások viszik el idén a beruházási összeg háromnegyedét. A legnagyobb szeletet az IT szolgáltatások adják (154 milliárd), de jut bő 100 milliárd a kommunikációs szolgáltatások erősítésére is. Digitális átalakuláshoz köthető szoftverekre összesen 253 milliárdot költhetnek 2019-ben a cégek.

Az IDC számításai szerint az USA és Kína magasan viszi a prímet, ha régiók szerinti bontásban vizsgáljuk a beruházásokat. Önmagában ez a két ország lefedi a teljes költés több mint felét. Mindkét helyen az egyedi gyártásban érdekelt cégek költik a legtöbbet, de míg az USA-ban a dobogóra a szakmai szolgáltatások és a szállítmányozás szektor fér fel, keleten a folyamatelvű gyártás és az állami szféra számít kimagasló költőnek, ha digitális transzformációról van szó.

Nem eszik olyan forrón
Mint ahogy azt a bevezetőben említettük, a pénz önmagában nem feltétlenül repíti a jövőbe a szervezeteket. Egy tavaly ősszel publikált, német nyelvterületen végzett kutatás például arra jutott, hogy az átalakulásban (elvben) kulcsszerepet játszó informatikai részlegek Nyugat-Európában sincsenek felkészülve a most már tovább aligha halogatható feladatokra.

A (közel)jövő lehetőségei és a jelen valósága között tátongó szakadékot jól szemlélteti, hogy a megkérdezettek 96 százaléka szerint az informatika jelentősége nagyon megnő az elkövetkező három évben, ugyanakkor a válaszolók 77 százaléka szerint náluk az IT jelenleg pusztán technikai feladatokat lát el. A működési modell és a szemlélet megváltoztatásához viszont olyan készségek kellenének, amelyekkel nem feltétlenül rendelkeznek az IT osztály munkatársai, így a digitális átalakulás egyik legkomolyabb akadálya maga az ember.”

Forrás:
Felpörög a digitális átalakulás; Bitport.hu; 2019. április 25.