Skip to main content
jogközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Amszterdam-Miskolc – nemzetközi távmeghallgatás emberkereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárásban

Szerző: 2019. május 5.No Comments

„„A rendszer kiválóan működött, melyet mi sem igazol jobban, hogy az elköszönéskor a holland megkereső hatóság is nagyon elégedett volt. Bátran állíthatom, hogy mind technikailag, mind eljárásjogilag a ViaVideo rendszer egy nagyszerű újítás, mely nagyban hozzájárul az eljárások sikerességéhez és az új büntető eljárásjogi törvény alapelveinek érvényesüléséhez.” – mondta dr. Takács Bálint, a Szerencsi Járásbíróság bírósági titkára, akivel egy nemzetközi távmeghallgatás tapasztalatiról beszélgettünk.

Milyen ügyben tartott nemzetközi távmeghallgatást?
Emberkereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárásban kereste meg az Amszterdami Bíróság a Szerencsi Járásbíróságot, egy szerencsi lakost kellett a perben tanúként kihallgatni. Mivel a Szerencsi Járásbíróságon még nem alakították ki a távmeghallgatási rendszert – az ún. Via Video rendszert -, ezért a meghallgatást a Miskolci Törvényszék erre alkalmas tárgyalótermébe tűztem ki. A tanúnak óriási könnyebbség, hogy nem kellett egészen Amszterdamig utaznia, a rendszer segítségével könnyedén és gyorsan lebonyolítottuk a meghallgatást.

Milyen előkészületek előzték meg a távmeghallgatást?
Az európai nyomozási határozat átvételét követően az Amszterdami Bírósággal közvetlenül felvettem a kapcsolatot a távmeghallgatás érdemi és technikai részleteinek egyeztetése céljából. Az egyeztetés során kiderült, hogy a megkereső holland bíróság már kirendelt az eljárásához tolmácsot, így a későbbiekben a technikai és eljárásjogi egyeztetések – az eljárás gyorsítása érdekében – a megkereső hatósággal már a tolmácson keresztül történtek. Ezt követően a Miskolci Törvényszékkel egyeztettem a tárgyalótermek használata miatt, valamint felvettem a kapcsolatot a Miskolci Törvényszék informatikai osztályvezetőjével, akivel előzetesen áttekintettük a meghallgatás technikai részleteit.

Végül a megkereső bírósággal véglegesítettük a meghallgatás időpontját, a videokonferencia tesztüzemének időpontját és a meghallgatás teljes eljárásának menetét.

A rendszer használatának melyek a legnagyobb előnyei?
Az államok közötti távmeghallgatás egy gyors és költséghatékony eljárás. Ennek köszönhetően egy magyar állampolgárnak nem kell külföldre utaznia, illetve a külföldön tartózkodó személy, ha idézést kap, nem kell hazautaznia Magyarországra. Elegendő elmennie a lakóhelyéhez közeli bíróságra. A rendszer további előnye, hogy rögzíti az elhangzottakat, ezért lehetőség van arra is, hogy a videofelvételről ismét megtekinthető legyen a tanúvallomás. Így a későbbiekben a kihallgatott személy mimikája és beszéde is részleteiben ellenőrizhető lesz. Az államok közötti távmeghallgatás valóban egy nagyon hatékony eljárás.
A távmeghallgatási rendszer 1600 kilométeres távolság esetén is tökéletesen biztosította a tárgyalótermekben helyet foglalók közötti élő és azonnali kommunikációt. A rendszer használatával az ítélkezés tértől és időtől függetlenné válik, így legyen az belföldi vagy külföldi meghallgatás vagy kihallgatás, a rendszer nagyban elősegíti a jövőben az eljárások gyors és hatékony lefolytatását.

Hogyan sajátította el a Via Video rendszer használatát? Az elméleti és gyakorlati felkészülésben ki segítette?
Sokat segített a megismerésben a Miskolci Törvényszék informatikai osztályának vezetője, valamint a Szerencsi Járásbíróság informatikusa, ahogy az igazgatási vezetők és a kollégák is minden kérdésemre készséggel válaszoltak. A nemzetközi távmeghallgatás nagyfokú szervezést igényel, nagyon összetett.”

Forrás:
Nemzetközi távmeghallgatás Szerencsről – Interjú dr. Takács Bálinttal, a Szerencsi Járásbíróság bírósági titkárával; Magyarország Bíróságai; 2019. április 30.