Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

2018 a digitális fejlesztések éve volt – összbírói értekezlet a Kecskeméti Törvényszéken

Szerző: 2019. május 6.No Comments

„Nagyszabású digitális fejlesztés zajlott az elmúlt évben a Kecskeméti Törvényszéken – hangsúlyozta az összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón a Kecskeméti Törvényszék elnöke. Dr. Bicskei Ferenc kiemelte a távmeghallgatást, az elektronikus kapcsolattartást, illetve azokat a mobil informatikai eszközöket is, amelyeket a bíráknak, titkároknak biztosított az Országos Bírósági Hivatal. A digitális kapcsolattartás a jövő – tette hozzá.

A Kecskeméti Törvényszék elnöke az infrastrukturális fejlesztésekről szólva elmondta: az OBH támogatásának köszönhetően mindenhol felújított tárgyalótermek állnak az ügyfelek és a bírósági dolgozók rendelkezésére.

Dr. Vajas Sándor, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese a Kecskeméti Törvényszéken ítélkező 117 bíró magas színvonalú munkáját méltatta, kiemelve: az épületek felújítása és az eszközfejlesztés mellett a szubjektum is rendkívül fontos. Ezért hirdeti meg az OBH 2016 óta évről-évre a Megtartó Programot.

Az OBH elnökhelyettese elmondta: 2019-ben a család – karrier – egészség áll a fókuszban. Kiemelten fontos lesz a családbarát munkahelyek és a komfortosabb munkakörnyezet kialakítása, a dolgozói tudásgyarapítás és helyi kezdeményezések támogatása. A bírósági dolgozók óvodai – bölcsődei támogatást kaphatnak, egészségi szűrővizsgálatokon vehetnek részt, de ingyen belépőket is igényelhetnek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is.

A családbarát intézkedések az ügyfelek szempontjából is elsődlegesek. A családjogi perek ugyanis országos szinten a járásbíróságok ügyeinek több mint 50 százalékát teszik ki, de a kisebbeknél – mint Sárbogárdon, Dunaújvárosban vagy Bicskén – akár a 70 százalékot is elérhetik. Nagyon érzékeny ügycsoportról van szó, amely komoly odafigyelést igényel – emelte ki az OBH elnökhelyettese, ezért fontos változás például a nyomtatványok lerövidítése, amely nagyban megkönnyíti az ügyfelek dolgát.

A Kecskeméti Törvényszék eredményes évet zárt. Az új Büntetőeljárási törvény szellemében megtartott előkészítő ülések 75,5 százalékában határozat született, és az ügy befejeződött, ezzel a törvényszékek viszonylatában a másodikak. A befejezett polgári ügyek számának csaknem 38 százaléka az új Pp. hatálya alá tartozik, ezzel az országos átlag felett teljesítettek. Kiemelkedő eredmény az is, hogy az első fokú gazdasági peres ügyeket tekintve 2018-ban 34 százalékkal több ügyet fejeztek be, ami kimagaslóan az országos átlag felett van. Az időszerűségi mutatók is példaértékűek: a járásbíróságokon ötödével csökkent a 2 éven túli polgári peres ügyek száma.

Dr. Kiss Gabriella, a Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke elsőként a táblabíróság és a törvényszék közötti szoros szakmai kapcsolatot emelte ki. A Szegedi Ítélőtábla megbízott elnöke a tavalyi év eredményekeit sorolva kiemelte: a büntető ügyszakban nőtt a helybenhagyás aránya, a hatályon kívül helyezett ügyek száma pedig a felére csökkent.

A civilisztikai ügyszakot érintően dr. Kiss Gabriella elmondta: kevesebb ítélet megváltoztatására került sor az ítélőtáblára felterjesztett ítéleteket illetően, a határozatok minősége, logikai felépítése pedig az ügyfelek számára is egyre inkább közérthető.”

Forrás:
2018 a digitális fejlesztések éve volt – összbírói értekezlet a Kecskeméti Törvényszéken; Magyarország Bíróságai; 2019. április 24.