Skip to main content
közigazgatás: magyar

Létezik-e menedzsment kultúra a közigazgatásban?

Szerző: 2019. május 26.No Comments

„Célkitűzés és bizalom nélkül egy közigazgatási rendszer sem működhet hatékonyan. Mitől lesz eredményes és gazdaságos a közigazgatás? Erről beszélgettünk Vass László rector emeritussal a Rádió Orienten.

A közigazgatásnak alapvetően a piacgazdaságban, a létező társadalmi környezetben kell eleget tennie a kormányzat által megfogalmazott céloknak, elvárásoknak. Ebben a versengő anyagias világban, ahol a fenntarthatóságot is abban mérik, hogy a felhasznált erőforrások hosszú távú hatásai milyenek, nem könnyű kialakítani az egyensúlyt a hatékonyság, gazdaságosság és hatásosság, vagyis a 3E vonatkozásában – mutatott rá a szakértő.

Alapvető probléma, hogy más a szervezeti kultúra a közigazgatásban és a piacon.
Igaz, hogy az utóbbi években sok változás történt a közigazgatás rendszerében, de ott még ma sem hatják át a szervezet működését az alapvető menedzsment funkciók. „Az elvek ugyanazok, csak mások a feltételek, a munkavezetési és szervezeti célok” – mutatott rá.

A legfontosabb menedzsment szempont a gazdaságosság és a stabilitás, márpedig az utóbbi magával vonja az előbbit. Éppen ezért a kapkodás, a hosszú távú hatékonyságvizsgálatok készítése nélküli rendszer-változtatás nagyon kockázatos – hívta fel a figyelmet.

Bármilyen változtatásról is beszélünk, mindennek az alapja a bizalom. Bizalom az állampolgárok és a közigazgatás, valamint a közigazgatás és a politika között. Ha ez megvan, akkor az esetleges átszervezések miatti leépítéseket is lehet oly módon kezelni, hogy abban az ottmaradó munkatársak is hajlandóak legyenek részt venni. Azonban ha a számonkérés már nem ugyanazon szempontok alapján történik, mint amely alapján az elvárásokat megfogalmazták, az bizalmatlanságot, elégedetlenséget szül.

Márpedig ha egy szervezet rendelkezik jól felkészült menedzserekkel és megfelelő kultúrával, akkor nem fordulhat elő, hogy vízió és célrendszer nélkül működjön.
Ehhez fontos, hogy a napi feladatok a közép-és hosszú távú tervekhez illeszkedve legyenek meghatározva és elvégezve – mondta Vass László. Kiemelte: a célkitűzés, a célok megfogalmazásának képessége ezért elengedhetetlen része a stratégiai menedzsment kialakításának és megfelelő működésének. Ehhez pedig egyaránt szükség van stabilitásra és rugalmasságra.”

Forrás:
Létezik-e menedzsment kultúra a közigazgatásban?; OrientPress; 2019. május 25.