Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldöntársadalomtechnika

A digitális gazdaság kihívásai Szentpéterváron

Szerző: 2019. június 9.No Comments

„Az orosz kormány stratégiai szerepet szán a digitális gazdaságnak a stagnáló gazdaság fellendítése érdekében. Ezek után semmi meglepő nincs abban, hogy a Szentpétervári Gazdasági Fórum egyik kiemelt témája ez volt.

Moszkva 2024-re az infrastruktúra modernizálását, valamint a gazdaság és a közigazgatás kulcsterületein digitális gyakorlatok meghonosítását tervezi.

Szvetlana Balanova, az egyik vezető IT-szolgáltató cég, az IBS vezérigazgatója a következőket nyilatkozta:

“Oroszországban nagyon sok múlik azon, hogy az állam hogyan viszonyul a gazdasághoz, hogy a döntéshozók napirendjén mi az ami első helyen szerepel. Másfelől az is nagyon fontos, hogy a digitális gazdaság ne egy olyan rendszerben kényszerüljön működni, ahol csak az állami tulajdonban lévő játékosok rúghatnak labdába. Méghozzá azért, mert ez egy versenyképes piac, és a legjobb technológiákat gyakran nem az állami cégek találják ki, hanem a magáncégek” – mondta.

A kis- és középvállalkozások problémái is a fórum kiemelt témái között szerepeltek. Vlagyimir Putyin elnök nem titkolt célja, hogy a bruttó hazai össztermék 20 százaléka helyett a jövőben 40 százalékot ezek a cégek adjanak. Ez a gondolat egyelőre elég merésznek tűnik. Nadja Cserkasova, Oroszország egyik legbefolyásosabb üzletasszonya úgy véli, a nemek közötti egyenlőség biztosítása a legfontosabb, ha kis- és középvállalkozásokról beszélünk.

“A világ három vezető országa között vagyunk, ami a nők kampánymenedzsmentben betöltött szerepét illeti. Ugyanakkor a vállalkozói szellem tekintetében csupán az 56. vagyunk. Ezen kell változtatni, és segíteni a női vállalkozókat abban, hogy fejlesszék cégeiket. Ha az érintetteket kérdezzük, az első dolog, amelyet akadályként neveznek meg, az a szaktudás és a szakirányú oktatás hiánya” – mondta.

A Világbank időközben ismét csökkentette az orosz GDP-növekedés előrejelzését 2019-ben. A szakértők a változásokat az olajtermelés csökkentésével, a szankciók jelentette kockázattal magyarázzák.”

Forrás:
A digitális gazdaság kihívásai Szentpéterváron; Euronews; 2019. június 8.
St. Petersburg International Economic Forum 2019