Skip to main content
informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Rövidesen elkészül a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK), és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) közös épülete

Szerző: 2019. június 16.No Comments

„Nyáron elkészül a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal közös épülete

A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, azaz a TIBEK és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének kivitelezési munkálatai várhatóan még az idén nyáron befejeződnek, a költözési folyamat az ősszel kezdődhet – közölte lapunk megkeresésére a Belügyminisztérium.

A kormány még 2016-os határozatával hozott döntést az AH Fehérvári út 70. szám alatti ingatlanban történő elhelyezéséről és ahhoz összesen 15,4 milliárd forint forrás biztosításáról. Ez az első évben 3,6, 2017-ben hét, tavaly 4,8 milliárdot jelentett. A felújításhoz később többletforrást is biztosítottak, 2018-ra 5,9 milliárdot, az idei évre további ötmilliárd forintot.

Az épületet 1914-ben az Ericsson építette, híradástechnikai eszközök gyártására. Az 1949-es államosítást követően a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár része lett, amely a Budapest XI., Fehérvári út 58-86. számig terjedt. A gyár 2000-ben megszűnt, épületei eltérő módon hasznosultak. Az AH, a TIBEK és a Kormányzati Adatközpont (KAK) elhelyezésére kijelölt ingatlan a védett titkosszolgálati objektumokkal és a modern irodaházakkal szemben támasztott követelményeknek megfelelő átalakítása, felújítása folyamatosan történt. A Belügyminisztérium hangsúlyozta: a KAK a „kormányzat, a közigazgatás és a közszolgáltatások számára stabil és biztonságos informatikai infrastruktúra környezetet biztosít és nyújt felhő alapú szolgáltatásokkal, amelyek megfelelő hátteret adnak az infokommunikációs közszolgáltatások igénybevételéhez”. A központ a teljes géptermi környezettel már tavaly óta üzemel is. A tárca tudatta azt is: a belügyminiszter alá tartozó TIBEK feladata a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának, elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról. Minderről tájékoztató rendszert működtet, és értékelő jelentéseket készít a kormánynak, ugyanakkor például titkos információgyűjtést nem végezhet.”

Forrás:
Ősszel költözik a TIBEK is; Magyar Hírlap; 2019. június 13.