Úgy építik ki az azonnali utalási rendszert, hogy egy évtized múlva is működjön – E-buksza 2019 konferencia

„A Girónál az azonnal fizetés központi infrastruktúrája elkészült – mondta Vig Gyula, a Giro Zrt. vezérigazgató-helyettese a Napi.hu E-buksza 2019 konferenciáján. Először a világtörténelem során négy generáció van jelen a munkaerőpiacon, ezek életvitele, elvárásai, szokásai azonban mások. Hamarosan a piacra lép egy ötödik is, az alfa-generáció, ami még tovább árnyalja a képet.

A Z-generáció harmada gondolkodás nélkül váltana bankszámlát, ha jobb ajánlatot kapna, 71 százalékuk szívesebben jár fogorvoshoz, mint bankban, és a harmaduk úgy véli, a bankok öt éven belül meg fognak szűnni. Ami fontos nekik: az azonnaliság. Mindenre kapjanak azonnal választ, és a pénzügyi tranzakcióik is így menjenek végbe – ismertette az adatokat Vig Gyula.

Arról is beszélt a Giro Zrt. vezérigazgatója, hogy a pénzügyi szektornak ki kell építenie azt az infrastruktúrát, amely tíz év múlva is megfelelő lesz. Az azonnali fizetés során – amelynél maximum 5 másodperc alatt megy végbe egy átutalás -, másodpercenként 500 tranzakciót tud majd feldolgozni a Giro. Ők egy tendert követően a dán NETS szállítóval kötöttek szerződést a projektre, melynek megvalósításához komoly fejlesztéseket kellett végrehajtani.

Sokat tesztelték
A GIRO Instant névre keresztelt azonnali utalási rendszert közel ezerféle esetre tesztelték le. Így például, ha valamiért leállna a rendszer, automatikusan átáll egy másikra a fizetési mechanizmus. A szolgáltatás már július 1-től elérhető, a bankok önkéntesen ekkortól tesztelhetik azt.

Viszont szeptemberben indul a kötelező éles próbaüzem a bankok számára, 2020. március 2-án pedig elindulhat a lakosság számára is az azonnali fizetés. Ez a határidő a jövőben már nem valószínű, hogy módosul, a Magyar Nemzeti Bank úgy látja, ez a nyolc hónapos halasztás bőven elég arra, hogy minden banknál el tudjon indulni a szolgáltatás. A beruházás 10 év alatt kell megtérüljön a Giro számára – mondta Vig Gyula.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúráért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a Napi.hu E-buksza 2019 konferenciáján pedig arról beszélt, hogy az azonnali utalás nemcsak kényelmi szolgáltatásként fontos az ügyfeleknek, hanem hatásos eszköz lehet a készpénz mennyiségének csökkentésére, mivel jó alternatívát jelent.”

Forrás:
Úgy építik ki az azonnali utalási rendszert, hogy egy évtized múlva is működjön; Herman Bernadett; Napi.hu; 2019. június 20.

A bejegyzés kategóriája: informatika, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.